/

ARTIKELEN NTVF

Lees hier artikelen uit voorgaande edities van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie. Het NTvF is het enige Nederlandse industrie-onafhankelijke wetenschappelijke tijdschrift over kruidengeneesmiddelen en natuurproducten.

Blijf op de hoogte

2023 nr. 4: MARIENE BRONNEN

fytotherapie en glaucoom

FYTOTHERAPIE BIJ GLAUCOOM

Glaucoom is een neurodegeneratieve aandoening en is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van blijvende blindheid. De behandeling bestaat uit verlaging van de oogdruk, hoewel dit vaak onvoldoende is om progressie van de aandoening te voorkomen. In dit artikel worden plantenextracten of componenten daaruit genoemd die mogelijk de progressie van glaucoom helpen vertragen.

Lees verder >>

Monique Mulder, een van de hoofdonderzoekers, oogst een stukje bruinwier uit de Oosterschelde. Bron Erasmus MCjpg

ZEEWIERFYTOSTEROLEN TEGEN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER

Aan bruine zeewieren, die traditioneel veelvuldig geconsumeerd worden in Azië, wordt een breed scala aan gezonde effecten toegeschreven. Bruine zeewieren onderscheiden zich van de rode en groene macroalgen; niet alleen door hun kleur, maar ook door hun pigmenten en biochemische samenstelling van onder andere sterolen. Er zijn aanwijzingen voor gunstige effecten van bruine algen bij diverse aandoeningen, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Lees verder >>

opengraph-b4329ff923c3c3942bffb99a4f8255c7

WAAR VINDT U INTERACTIES?

In de praktijk worden voorschrijvers van fytotherapeutica regelmatig geconfronteerd met cliënten die reeds een of meerdere medicijnen gebruiken. Door versnipperde informatie en beperkte beschikbaarheid van klinisch onderzoek kan het controleren op interacties een uitdaging zijn. In dit artikel wordt ingegaan op informatiebronnen die u kunt gebruiken om op mogelijke interacties te controleren. Er bestaan verschillende (betaalde) databases waarin interacties tussen kruiden en medicijnen worden bijgehouden. Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), wordt daarbij steeds vaker toegepast.

Lees verder >>

2023 nr. 3: UITWENDIGE TOEPASSINGEN

Etherische olie bij acne

ETHERISCHE OLIE BIJ ACNE VULGARIS

Acne vulgaris is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 85 procent van de jongeren krijgt ermee te maken. Voedings-, leefstijl- en omgevingsfactoren spelen een grote rol bij het ontstaan van de huid­aandoening en liggen daarom aan de basis van de behandeling. Ondersteuning met etherische oliën van bijvoorbeeld petitgrain, bergamot, tijm, lavendel, kaneel en tea tree zou hierbij wellicht als aanvullende therapie kunnen worden ingezet.

Lees verder >>

huidveroudering natuurlijk middel

HUIDVEROUDERING: NATUURLIJK MIDDEL WILGENROOSJE KAN HELPEN

Huidveroudering: het natuurlijke middel wilgenroosje-extract kan helpen. Bij het natuurlijke proces van huidveroudering neemt het gehalte van belangrijke stoffen zoals collageen, hyaluronzuur en elastine in de huid af, wat resulteert in een slappere, stuggere huid en rimpels. Er zijn tegenwoordig tal van producten op de markt die beloven dit proces tegen te gaan, maar ook planten kunnen dit proces mogelijk beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan lijkt het wilgenroosje.

Lees verder >>

2023 nr. 2: DOSERINGEN

Ashwaganda bij overgangsklachten

ASHWAGANDHA BIJ OVERGANGSKLACHTEN

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met fysieke en psychologische veranderingen. Hoewel de meeste symptomen niet levensbedreigend zijn, kunnen ze een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Ashwaganda zou hier mogelijk bij kunnen helpen.

Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: HET GIF EN DE DOSIS
Zoals de meeste mensen sprak ik altijd afkeurend over de zwarte nachtschade en de kruidvlier. Ik zag ze als uiterst giftige planten, onbruikbaar voor de fytotherapie. Maar ik heb mijn mening bijgesteld.

Lees verder >>

2023 nr. 1: DE HUISAPOTHEEK

bessen goed voor geheugen

 

SCHURFT BEHANDELEN

Schurftinfecties komen de laatste jaren steeds vaker voor in Europa. Zo is het aantal gevallen in Nederland in de periode tussen 2011 en 2020 verdriedubbeld. De veroorzaker van schurft is de schurftmijt Sarcoptes scabiei. Deze veroorzaakt jeuk en het is lastig om er vanaf te komen. Dit artikel geeft voorbeelden van onderzoek naar een mogelijke plantaardige behandeling.

Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: RESISTENTE SCHIMMELS

Bij de bestrijding van antibioticaresistentie wordt vaak terecht aan kruiden gedacht. Er zijn inmiddels gelukkig overal ter wereld studies gaande om kruidenpreparaten te identificeren die biofilms, MRSA of multiresistente bacteriën aan kunnen pakken. Maar er is nog niet veel gedaan aan de resistentie tegen fungiciden, iets wat evengoed een probleem is geworden. Dit speelt vooral bij patiënten die een verzwakt immuunsysteem hebben, zoals bij hiv, diabetes of tbc, of na bestraling, chemotherapie of transplantaties.

2022 nr. 4: GEZONDER OUDER WORDEN

natuurlijke middelen bij schurft
BESSEN GOED VOOR HET GEHEUGEN?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de incidentie van dementie in alle leeftijdscohorten aan het afnemen. Niettemin blijft het een nare aandoening voor zowel de patiënt als voor diens omgeving, waardoor alle manieren om dit proces tegen te gaan welkom zijn. De laatste jaren zijn er veel klinische studies uitgevoerd met bessenconsumptie, waarbij reactiesnelheid en geheugenfuncties worden gemeten met computertesten. Lees verder >>

De relatie tussen de darmflora en senescente cellen
1. Fermentatieproducten van de darmflora kunnen oxidatieve stress en inflammatie
onderdrukken, waardoor er minder senescente cellen gevormd worden.
2. Senescente cellen in de darmwand leiden tot epitheliale dysfunctie en een verhoogde
darmpermeabiliteit. De productie van ontstekingsbevorderende stoffen (senescenceassociated
secretory phenotype of SASP-factoren, zoals interleukinen, cytokinen en
groeifactoren) door senescente cellen kan de samenstelling van de darmflora negatief
beïnvloeden, ontsteking stimuleren en en aanzetten tot verdere ontsteking en veroudering.
Bron: overgenomen uit [1]
DARMFLORA EN CELLULAIRE VEROUDERING

Het verouderingsproces kan gedefinieerd worden als een tijdsafhankelijke opstapeling van cellulaire en biochemische schade. Hierbij ontstaan verouderende cellen die ontstekings- en kankerbevorderende stoffen produceren, waaronder cytokinen en groeifactoren. De darmflora lijkt een belangrijke rol te spelen in dit proces. Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: MEDITERRAAN DIEET: EEN KWESTIE VAN LEEFSTIJL?
In wetenschappelijke artikelen over veroudering kom je vaak het mediterraan dieet tegen. Dit veel onderzochte dieet heeft beschermende effecten tegen hart- en vaatziektes en beroertes. Het is gebaseerd op het dagmenu uit 1975 onder populaties die gezond oud worden, zoals bijvoorbeeld op Sardinië. Dit dieet omvat veel olijfolie, groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis en volkorenproducten, maar weinig zuivel en vlees. Lees verder >>

2022 nr. 3: LATIJNS-AMERIKA

Mapuche in Chili tijdens een protest
De tak die ze in hun hand hebben, is de canelo of foye (Drimys winteri*). Rafael Railaf van
Mapuche Stichting Folil vertelt hierover aan de auteur van dit artikel: “Dit is een zeer belangrijke
en krachtige medicinale boom in de Mapuche-cultuur. Hij symboliseert het zuivere, het goede
en vrede en gerechtigheid binnen de Mapuche-gemeenschap”. Zie voor meer informatie:
mapuche.nl (met name de sociale media worden regelmatig bijgewerkt).
Foto: Migrar Photo. Via: ciperchile.cl/2020/03/13/las-mujeres-mapuche-y-el-feminismo
UITDAGINGEN VOOR HET BEHOUD VAN KRUIDENKENNIS IN LATIJNS-AMERIKA

Veel kennis van medicinale planten dreigt verloren te gaan doordat de tradities van de dragers van die kennis worden bedreigd. Traditionele leefwijzen worden onder meer belemmerd door gedwongen verhuizingen, vervuiling van grond en drinkwater en zelfs moorden op inheemse leiders en genezers. Een gevolg hiervan is dat bepaalde talen uitsterven, die een schat aan informatie over planten bevatten. Voor welke uitdagingen staan we als we die kennis willen bewaren? Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: HAANTJESGEDRAG IN DE WETENSCHAP
Mijn vorige column ging over de Canadese wetenschapper Steven Newmaster die mogelijk bedrog onderzocht bij de samenstelling van botanicals, maar zelf onder vuur kwam te liggen vanwege fraude. Zijn arrogante houding tegenover collega’s en (ex-)studenten die terechte vragen stelden, was algemeen bekend. Lees verder >>

2022 nr. 2: ANTIBIOTICA EN RESISTENTIE

antibioticaresistentie rhodomyrtus
RHODOMYRTUS: EEN THAISE OPLOSSING VOOR ANTIBIOTICARESISTENTIE?

De medicinale plant Rhodomyrtus tomentosa is in Europa weinig bekend; de plant wordt af en toe als sierplant door tuincentra aangeboden. Aan de Rijksuniversiteit Groningen en op de Universiteit van Amsterdam zijn verschillende studies gedaan naar een antibiotische inhoudsstof uit het bladextract: rhodomyrton. Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: ZELFREINIGEND VERMOGEN VAN DE WETENSCHAP
Het vertrouwen in de harde wetenschap heeft de afgelopen jaren nogal wat deuken opgelopen. Een casus ter illustratie: Steven G. Newmaster et al. publiceerden in 2013 een DNA-barcoding-onderzoek naar diverse botanicals dat veel stof deed opwaaien. Lees verder >>

2022 nr. 1: GESCHIEDENIS VAN FYTOTHERAPIE

Schermafbeelding 2022-02-24 om 12.51.20
KRUIDEN VOLGEN OP HUN REIS DOOR EEUWEN EN CONTINENTEN

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen’. Een vaak geciteerde uitspraak die ook voor kruidengeneesmiddelen opgaat. Trends en commerciële belangen, handel in en fake news rond kruiden: het was er allemaal in het verleden en het is ook in het heden aan de orde. Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: WIE PAST ER OP DE NEDERLANDSE ERFENIS?

Wereldwijd groeit het besef dat door het verdwijnen van volkskennis over kruiden een belangrijke bron voor toekomstige gezondheidsbevordering wordt afgesneden. Wereldwijd, behalve in Nederland. En wat een gemiste kans is dat, wanneer je ziet dat dit heel anders gaat in het buitenland.  Lees verder >>

2021 nr. 4: COMPLICATIES BIJ DIABETES

fytotherapie nierschade diabetes
FYTOTHERAPIE BIJ NIERSCHADE DOOR DIABETES

Diabetische nierschade (DN) treedt op bij 20-40% van de diabetespatiënten. Het is een ernstige complicatie die tot een aanzienlijke ziektelast kan leiden. De behandeling richt zich op het afremmen van de progressie in de afname van de nierfunctie. Oxidatieve schade in de kleine niervaten die door vrije radicalen wordt veroorzaakt, speelt bij het ontwikkelen van nierschade een belangrijke rol. Plantaardige voedings- en geneesmiddelen hebben vaak hoge antioxidantwaardes en komen daarom veelvuldig terug in wetenschappelijke artikelen die de therapiemogelijkheden van DN verkennen.  Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: DE VERKEERDE AFSLAG?

De evolutie van beschavingen wordt vaak gezien als een beweging van primitief naar hoogontwikkeld, van dom naar slim en van armoede naar welvaart. Wie het nader beschouwt, ziet er vaak eerder een processie van Echternach in. Stappen vooruit en achteruit wisselen elkaar af.

We zien het recent gebeuren in Afghanistan en in de VS, maar ook vele eeuwen terug al in bijvoorbeeld het Romeinse Rijk. Beschavingen komen op en gaan weer ten onder. Elke cultuur staat regelmatig voor keuzemomenten. Niet zelden hebben onbewuste keuzes in het verleden geleid tot een fatale crisis in het heden. Zie bijvoorbeeld de klimaat- en stikstofcrises. Lees verder >>

2021 nr. 3: PSYCHISCHE GEZONDHEID

Schermafbeelding 2021-08-30 om 16.38.35
HET CONCEPT ADAPTOGENEN NADER BEKEKEN

Op 25 oktober 2020 publiceerde een groep van elf wetenschappers uit Rusland, Duitsland, India en China een overzichtsartikel over adaptogenen in het internationale tijdschrift Medicinal Research Reviews. De bekende farmacognosten Michael Heinrich en Hildebert Wagner maakten deel uit van deze groep. Het artikel beschrijft het gebruik van planten die als adaptogenen gebruikt worden vanuit diverse culturele tradities… Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: PESCA SPORTIVA – HENGELEN NAAR EEN VERBOD OP SINT-JANSKRUID

In Italië vind je hier en daar bordjes met daarop ‘Pesca Sportiva’ bij uitspanningen die aan een meertje liggen. Daar kun je je eigen maaltijd ‘sportief‘ en snel bij elkaar hengelen, want in dat vaak veel te kleine meertje zwemt een overmaat aan vis. Ik moest hieraan denken toen ik het rapport las dat het RIVM schreef over sint-janskruid. Lees verder >>

2021 nr. 2: KWALITEIT, VEILIGHEID EN REGELGEVING

7 Capsules en pillen. Foto Liz Masoner
CLAIMS BOTANICALS: VOORSTEL EHPM VOOR HONORERING

Claims voor botanicals of voedingssupplementen vallen wettelijk gezien onder de regelgeving voor voedingsmiddelen. Daarom mogen botanicals geen werkzaamheid claimen op medisch gebied. De Europese voedselveiligheid autoriteit (EFSA) moet een beoordeling geven van de claims die dan wel mogen.  Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: NA SARS-2 DE ANTIBIOTICARESISTENTIE AANPAKKEN?

Elk jaar sterven ongeveer 33.000 Europeanen door antibioticaresistentie. De problematiek is nijpend, maar speelt vooral in Zuid- en Oost-Europa – in Nederland is zelfs een kleine daling zichtbaar door beperking van het antibioticagebruik. In 2020 liet de Covid-19-pandemie de aandacht voor deze kwestie verslappen. Lees verder >>

2021 nr. 1: FYTOTHERAPIE EN KINDEREN

Kruidengeneesmiddelen bij kinderen
KRUIDENGENEESMIDDELEN BIJ KINDEREN

Kruidengeneesmiddelen bij kinderen: onder de gebruikers van kruidengeneesmiddelen nemen zij een aparte plaats in. Opgroeien brengt fysieke, metabole en psychologische ontwikkelingen met zich mee die anders zijn dan bij volwassenen en die per leeftijdsfase kunnen verschillen. Door het beperkte klinische onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van kruidengebruik door kinderen zijn voorschrijvers veelal aangewezen op traditioneel gebruik. Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: WOLAPEN EN DUIVELSWANDELSTOKKEN

Wolapen behoren tot de grootste apen van Zuid-Amerika. Zij worden vaak onderschat voor wat betreft hun intelligentie en complexe sociale structuur. Eind vorige eeuw deed ik met studenten in de Apenheul zoöfarmacognosieonderzoek bij deze dieren [1]. De dierentuin had ervoor gezorgd dat er in hun buitenverblijf veel planten werden neergezet met stekels. De ervaring had namelijk geleerd dat deze apen nogal wat planten vernielen, omdat ze overal wat van proberen te eten. Lees verder >>

2020 nr. 4: FERMENTEREN

Gefermenteerde-groenten.Foto-www.kpnifoodie.com_
GEFERMENTEEERDE VOEDING EN GEZONDHEID

Gefermenteerde voeding is helemaal terug van weggeweest. En terecht, want gefermenteerde voeding is niet alleen lekker, de consumptie ervan kan ook gezondheidsvoordelen opleveren. Reden genoeg om de microbiologie van gefermenteerde producten volledig uit te spitten. Wat produceren micro-organismen eigenlijk tijdens zo’n fermentatieproces en wat voor effect kan dat op onze gezondheid hebben? Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.
COLUMN: BIOHACKING

Terwijl ik dit schrijf is het precies een halve eeuw geleden dat ik als eerstejaars begon met mijn biologiestudie aan de universiteit Nijmegen. Achteraf bezien hadden we toen een rustige tijd zo zonder mobiele telefoons of computers in de collegezaal. De professor, wiens voornaam we niet kenden, sprak ons met u aan. Op het prikbord (ad valvas) hingen tentamenuitslagen en notities zoals: ‘Bij de collegereeks biometeorologie zijn leden van de biologenbond, de milieugroep en andere linkse oproerkraaiers niet welkom’. Lees verder >>

2020 nr. 3: Immuunsysteem

FIGUUR 1. ALLERGISCHE RESPONS BIJ ALLERGISCHE RHINITIS | Dendritische cellen in het neusslijmvlies presenteren allergenen aan naïeve
T-cellen (T-cellen die nog niet eerder zijn blootgesteld aan allergenen). Deze T-cellen veranderen onder invloed van IL-4 in Th 2-cellen.
Vervolgens produceren Th 2-cellen cytokinen (IL-3, IL-4, IL-13, e.a.) die B-cellen aanzetten tot de productie van IgE dat bindt aan effectorcellen
(basofielen en eosinofielen en mestcellen) waardoor deze gesensibiliseerd worden. Activering van effectorcellen door TTh 2-cytokinen
leidt tot de afgifte van histamine en leukotriënen en veroorzaken overgevoeligheid voor het allergeen.
FYTOTHERAPEUTICA BIJ ALLERGISCHE RHINITIS

Allergische rhinitis komt wereldwijd veel voor: ongeveer tien tot vijfentwintig procent van de wereldbevolking heeft er last van. In Nederland heeft naar schatting 29% van de bevolking een of meerdere inhalatie-allergieën. Hoewel er effectieve medicijnen zijn om de symptomen te onderdrukken, wordt er ook veel onderzoek gedaan naar plantenextracten die de potentie hebben om klachten van allergische rhinitis te verlichten en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. In dit artikel wordt een select aantal plantenextracten en -stoffen besproken waarvan in klinische studies een werkzaamheid is aangetoond of aannemelijk is gemaakt bij allergische rhinitis. Lees verder >>

14 Tedje
COLUMN: REGENBOOGKRUIDEN

Zoals veel Nederlanders hang ik af en toe de regenboogvlag uit. Die staat voor diversiteit, zowel in relatie tot genderkwesties als in relatie tot multiculturaliteit. Minstens zo belangrijk is biodiversiteit.

In moeilijke tijden is diversiteit een belangrijk gegeven om te kunnen overleven. Alhoewel, biodiversiteit op zich heeft die waarde eigenlijk niet. Het is eerder de complexiteit, de veelheid aan relaties met evenzovele mogelijkheden tot mee- en terugkoppeling, die de robuustheid van het systeem ten opzichte van tijdelijke of permanente wijzigingen… Lees verder >>

2020 nr. 2: De ouder wordende mens

Nrf2 activiteit
NRF2: HOOFDSCHAKELAAR BIJ OUDERDOMSGERELATEERDE ZIEKTEN

Chronische ontsteking en oxidatieve stress zijn een belangrijke oorzaak van veel ouderdomsaandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen en kanker. Voor het onschadelijk maken van oxidanten heeft het lichaam een antioxidantsysteem dat gereguleerd wordt door de transcriptiefactor nuclear factor erythroid 2-related factor 2, of Nrf2. Verschillende planteninhoudsstoffen, waaronder sulforafaan, resveratrol en carnosol, zijn in staat de activiteit van Nrf2 te stimuleren en kunnen zo mogelijk een bijdrage leveren aan de behandeling van oudersdomsgerelateerde ziekten. Lees verder >>

Rode gistrijst dagdosis
Rode gistrijst (Monascus purpureus). Foto Uranassbandit
RODE GISTRIJST – VEILIGE DAGDOSIS WORDT VERLAAGD DOOR DE EC

Rode gistrijst (red yeast rice) is een traditioneel voedingsmiddel in China. Al heel lang werd in bepaalde delen van China witte rijst gefermenteerd met de schimmel Monascus purpureus. Hierdoor krijg de rijst een dieprode kleur en wordt monacoline K, een statine, op een natuurlijke wijze geproduceerd. Rode gistrijst wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde toegepast voor verbetering van spijsvertering, bloedcirculatie en versterking van het hart. In westerse landen wordt rode gistrijst vooral gebruikt als voedingssupplement bij een verhoogd cholesterolgehalte, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het gebruik is flink toegenomen door een in 2012 door de EU officieel goedgekeurde cholesterolclaim bij een dagdosis van 10 mg monacoline K, de werkzame stof in rode gistrijst. Lees verder >>

2020 nr. 1: Toxiciteit

Veldhondstong (Cynoglossum officinale).
Foto Forna
Veldhondstong (Cynoglossum officinale). Foto Forna
OPINIE: PA’S IN DE KRUIDENTEELTPRAKTIJK

De primaire productie van medicinale en aromatische kruidengewassen wordt in toenemende mate geconfronteerd met door afnemers aangescherpte kwaliteitsnormen met betrekking tot ‘contaminanten’. Het begrip contaminanten loopt daarbij uiteen van maximum residu levels van gewasbeschermingsmiddelen tot normen voor wat betreft de belasting met zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), allergenen en chloraten. Dit wordt gedreven door een combinatie van een toenemend bewustzijn (en bezorgdheid) over de gezondheidsaspecten van voedingsmiddelen en de voortdurend verbeterende chemische analysetechnieken. Lees verder >>

2019 nr. 4: Fytotherapie bij niet-alcoholische leververvetting

Broccoli en overgewicht
Broccoli (Brassica cretica). Foto Karelj
BROCCOLI BIJ OVERGEWICHT

Heeft het gebruik van broccoli effect op overgewicht? In 2018 verscheen een artikel met 42 literatuurverwijzingen over de effecten van de langetermijnconsumptie van broccolispruiten op ontstekingsmarkers in overgewichtsituaties. Samen met vijf anderen deed López-Chillón een onderzoek met personen met overgewicht die dagelijks broccoli als spruit- of kiemgroente aten.  Deze broccoliconsumptie leidde voor enkele van de onderzochte ontstekingsmarkers tot een verbetering c.q. daling van de waarde. Lees verder >>

2019 nr. 3: Fytotherapie ter ondersteuning van de darmbarrière

Thee (Camellia sinensis). Foto Reji Jacob
Thee (Camellia sinensis). Foto Reji Jacob
FYTOTHERAPIE TER ONDERSTEUNING VAN DE DARMBARRIÈRE 

Bepaalde planten, plantenstoffen en paddenstoelen kunnen directe en indirecte effecten hebben op het functioneren van de darmwand. Ook kunnen sommige planten ontstekingsremmend werken, de schadelijke invloed van vrije radicalen beperken, de gezonde slijmlaag in de darmen herstellen en de tight junction-eiwitten tussen de darmepitheelcellen versterken. Dit maakt het gebruik van bepaalde kruiden interessant bij verschillende chronische aandoeningen en ontstekingsziekten in de darm. In dit artikel wordt dieper ingegaan op enkele geneeskrachtige planten die de darmwand bij zijn belangrijke functie kunnen ondersteunen. Lees verder >>

2019 nr. 2: Fytotherapie voor mannen

ginseng
Panax ginseng. Foto C.A. Meyer

In dit nummer onder meer:

  • Fytotherapeutica bij prostatitis
  • Kruidenpreparaten bij erectiestoornissen en goedaardige prostaatvergroting (BPH)
  • BPH bij honden
  • Maca: ondergang van een hype
  • Werkingsmechanisme van passiebloem

Bekijk hier het nummer (eenmalig gratis voor zowel leden als niet-leden!)

2019 nr. 1: Paddenstoelen in de fytotherapie

Shiitake
Shiitake (Lentinula edodes). Foto Frankenstoen
MEDICINALE PADDENSTOELEN

In 2018 verscheen een overzichtsartikel over de fytochemie en farmacologie van medicinale en giftige paddenstoelen, waarbij de focus sterk ligt op zestien medicinale paddenstoelensoorten, hun inhoudsstoffen en de farmacologische activiteit en medicinale potentie daarvan. Dit overzichtsartikel is gebaseerd op 131 publicaties van de laatste vijftien jaar over dit onderwerp en de onderstaande tekst is daarvan een samenvatting. Lees verder >>

MEER EDITIES EN ARTIKELEN

Kijk hier voor een overzicht van verschenen edities en gratis artikelen uit het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.