/

NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR FYTOTHERAPIE

Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie is het enige Nederlandse industrie-onafhankelijke wetenschappelijke tijdschrift over kruidengeneesmiddelen en natuurproducten. Het is een onmisbare bron van informatie voor alle professionals in deze sector.

Via het NTvF houdt de NVF leden, abonnees en andere geïnteresseerden op de hoogte van wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de fytotherapie. Het NTvF verschijnt vier maal per jaar. In 2022 zijn de verschijningsdata: begin maart, begin juni, begin augustus en begin december.

NVF-leden kunnen hier het nieuwste tijdschrift inzien.

Hier vindt u eerder verschenen edities en leest u gratis artikelen.

Blijf op de hoogte

fytotherapie nierschade diabetes
FYTOTHERAPIE BIJ NIERSCHADE DOOR DIABETES

Diabetische nierschade (DN) treedt op bij 20-40% van de diabetespatiënten. Het is een ernstige complicatie die tot een aanzienlijke ziektelast kan leiden. De behandeling richt zich op het afremmen van de progressie in de afname van de nierfunctie. Oxidatieve schade in de kleine niervaten die door vrije radicalen wordt veroorzaakt, speelt bij het ontwikkelen van nierschade een belangrijke rol. Plantaardige voedings- en geneesmiddelen hebben vaak hoge antioxidantwaardes en komen daarom veelvuldig terug in wetenschappelijke artikelen die de therapiemogelijkheden van DN verkennen.  Lees verder >>

Tedje van Asseldonk is bioloog, fytotherapie-docent, kruidenteler,
lid van de redactie van dit tijdschrift en was van 1999-
2015 hoofd van het NVF-bureau. Zij schrijft deze columns op
persoonlijke titel. Reacties naar: asseldonk@ethobotany.nl.

COLUMN: DE VERKEERDE AFSLAG?

De evolutie van beschavingen wordt vaak gezien als een beweging van primitief naar hoogontwikkeld, van dom naar slim en van armoede naar welvaart. Wie het nader beschouwt, ziet er vaak eerder een processie van Echternach in. Stappen vooruit en achteruit wisselen elkaar af.

We zien het recent gebeuren in Afghanistan en in de VS, maar ook vele eeuwen terug al in bijvoorbeeld het Romeinse Rijk. Beschavingen komen op en gaan weer ten onder. Elke cultuur staat regelmatig voor keuzemomenten. Niet zelden hebben onbewuste keuzes in het verleden geleid tot een fatale crisis in het heden. Zie bijvoorbeeld de klimaat- en stikstofcrises. Lees verder >>

gratis artikelen fytotherapie
LEES ARTIKELEN >>

Artikelen uit het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

edities Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie
VERSCHENEN EDITIES >>

Eerder verschenen edities van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

0 Kurkumabloem (Curcuma longa). Foto Lucien Monfils.
ABONNEREN/PROEFNUMMER >>

Vraag een abonnement of proefnummer aan.

Adverteren Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie
ADVERTEREN >>

Adverteer in het enige onafhankelijke wetenschappelijke tijdschrift over fytotherapie.