/

FYTOTHERAPIE VOOR DIEREN

Fytotherapie voor dieren wordt in Nederland op relatief kleine schaal toegepast door dierenartsen, maar de toepassing van kruidenpreparaten in de diergeneeskunde is niet nieuw. Kruidenmiddelen kunnen bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van dieren en met name in de diervoederindustrie wordt daar op grote schaal gebruik van gemaakt.

DIEREN ZOEKEN ZELF MEDICINALE PLANTEN

In de natuur maken dieren zelfstandig gebruik van medicinale planten. Door middel van zelfmedicatie zullen dieren in hun natuurlijke omgeving specifieke planten kiezen om hen te helpen bij verschillende kwalen. Door het houden van dieren in een minder natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld in huis of in de stal) kunnen dieren niet altijd dit natuurlijke gedrag meer vertonen. In deze situaties zou de mens het dier van dienst kunnen zijn door planten(preparaten) beschikbaar te stellen. Hier is specifieke kennis voor nodig.

NTvF Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie dieren
STUDIEGROEP DIER EN KRUID

De NVF maakt zich sterk voor kwaliteit en betrouwbaarheid van fytotherapie voor mens én dier. Binnen de vereniging is een actieve ledenwerkgroep Dier en Kruid. Deze studiegroep  verzorgt vier maal per jaar een studiemiddag met presentaties over onderzoek en ervaringen met kruiden bij dieren, zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren. Ook is er gelegenheid tot netwerken.

Daarnaast besteedt de NVF in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie regelmatig aandacht aan fytotherapie voor dieren.

Kijk hier voor meer informatie over de studiegroep Dier en Kruid (alleen voor ingelogde leden).