/

GEZONDER OUDER WORDEN: THEMA NIEUWSTE NTVF

Gezonder ouder worden is het thema van de nieuwste uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

Het aantal mensen van honderd jaar en ouder zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen. We krijgen er echter nauwelijks jaren bij zonder chronische aandoeningen.

De kern van het onderzoek naar veroudering is het vinden van zogenaamde senolytica: geneesmiddelen die senescente cellen afbreken en daarmee niet alleen veroudering vertragen, maar vooral zouden moeten bijdragen aan meer gezonde jaren bij ouderen. In het openingsartikel van deze uitgave wordt dit toegelicht. Onacceptabele bijwerkingen kunnen het op de markt brengen van een ‘verjongingspil’ nog in de weg zitten.

Wat kunnen natuurproducten bijdragen aan een gezondere oude dag? Met deze vraag is de redactie aan de slag gegaan en een deel van de oogst vindt u in deze editie terug.

Zo is er een artikel dat de verouderingsremmende potentie beschrijft van middelen die worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Een aantal traditionele kruidenmiddelen zou mogelijk een nieuwe bestemming kunnen krijgen als antiverouderingsmiddel.

Ook de darmflora blijkt een kardinale rol te spelen bij de snelheid van veroudering. Lees hier het hele artikel. En blauwe bessen hebben wellicht een positief effect op het geheugen. U leest hier meer.

Alles bij elkaar genomen lijkt de invloed van natuurlijke stoffen op senescentie veelbelovend, al is dit nog maar zeer beperkt klinisch onderzocht.

Naast het thema in deze editie een interview met zelfstandig adviseur landbouw en veehouderij en NVF-lid Gerdien Kleijer en een artikel over mogelijke interacties bij gelijktijdig gebruik van fytotherapeutica en antidiabetica. De rubriek Men Neeme bespreekt een ‘Recept voor die gedurige vloet of bloet-stortingen hebben’ Tedje en Van Asseldonk werpt in haar column zoals gebruikelijk enkele kritische vragen op, dit keer rond het mediterrane dieet als interventie voor een gezondere oude dag.