/

de huisapotheek

DE HUISAPOTHEEK: THEMA NIEUWSTE NTVF

‘De huisapotheek’ is het thema van de nieuwste uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

Aan de orde komen vragen als: wat te doen bij schurft? Welke voedingsmiddelen zouden niet mogen ontbreken in een gezonde voeding? Welke recepten gebruikte men vroeger?

Het nummer wordt geopend met een artikel over mogelijke botanische antwoorden op schurft. Schurft is aan een opmars bezig in ons land, met name in studentenhuizen. Mogelijk speelt resistentie tegen standaardmedicatie hierbij een rol. IN dit artikel wordt uitgezocht welke plantaardige alternatieven wellicht ook goed zouden kunnen werken. Hier leest u het hele artikel.

Verder een artikel over de veelzijdigheid van krenten en rozijnen.  Wie na het lezen tot aanschaf over wil gaan, kan het beste naar een biologische winkel gaan. Rozijnen blijken namelijk niet alleen ‘superfood’ te zijn, maar zijn vaak ook supervervuild, zo meldt onder andere Foodwatch in december 2022 [1].

Ook zoethoutwortel is een middel dat vaak in de huisapotheek te vinden is. Zoethout bevat natuurlijke antimicrobiële stoffen. Door het werkingsmechanisme te belichten, wordt duidelijk hoe een huismiddel als zoethoutwortel naast een clean label-conserveermiddel mogelijk ook een effectief middel kan zijn in de strijd tegen antibioticaresistentie.

Dan nog een artikel waarin Jiddische recepten uit de 17e eeuw tegen de pest toegelicht worden. Dit artikel laat onder andere zien dat ook talenkennis van belang is bij het doen van onderzoek naar historisch gebruik van planten.

Verder in deze editie een interview met NVF-lid Armelle Demmers, de rubriek Interacties over de mogelijke rol van carboxylesterases bij interacties en een oud recept om ‘slagwater’ te maken, dat vroeger bij allerlei acute situaties werd gebruikt. In Wet en Kwaliteit gaat het over het uitstel dat de wijziging in het Belgische plantenbesluit heeft opgelopen doordat Frankrijk bezwaar heeft gemaakt.

Tedje van Asseldonk sluit af met haar column over een ander resistentieprobleem, namelijk dat van schimmels.

Kijk hier voor meer inhoud en een gratis artikelen.

de huisapotheek