/

vlozaad, psyllium, ESCOP-monografieën

VLOZAAD, PSYLLIUM: NIEUWE ESCOP-MONOGRAFIE PLANTAGINIS OVATEA SEMEN

Er is een nieuwe ESCOP-monografie beschikbaar waarin Plantaginis ovatea semen (vlozaad of psyllium) wordt beschreven.

ESCOP is de European Scientific Cooperative on Phytotherapy, de Europese overkoepelende organisatie van nationale verenigingen op het gebied van fytotherapie. De ESCOP is in 1989 opgericht door de NVF tezamen met  zusterverenigingen uit de Bondsrepubliek en het Verenigd Koninkrijk. ESCOP is onafhankelijk, niet alleen van zowel nationale overheden als de Europese overheid, maar ook van de  industrie. De gedachte bij de oprichting was namelijk dat een overkoepelende organisatie beter geschikt zou zijn om de individuele belangengroepen op dit gebied te behartigen in gesprekken met beleidsbepalende en wet- en regelgevende overheden, met name met Brussel. Inmiddels zijn 14 nationale organisaties aangesloten bij ESCOP.

ESCOP publiceert regelmatig nieuwe monografieën over veelgebruikte kruiden. Oudere monografieën zijn in boekvorm verkrijgbaar. Dat geldt niet voor de nieuwe en herziene monografieën. Deze zijn uitsluitend nog digitaal beschikbaar.

VLOZAAD OF PSYLLIUM (PLANTAGINIS OVATE SEMEN)

Het zaad van Plantaginis ovatea (vlozaad of psyllium) wordt gebruikt als laxeermiddel. De zaadhulzen hebben een groot absorptievermogen en kunnen veel water bin­den, en zo tot veertigmaal in volume toenemen. Wanneer hierbij voldoende vocht wordt ingenomen, zorgen deze slijmstoffen of “oplosbare” vezels voor een toename van gewicht en volume van de darmbrij. Dat stimuleert op een mechanische wijze de darmflora, vermindert de druk in de darm en leidt tot meer drang tot ontlasting. Het resultaat verschilt van persoon tot persoon, maar na één tot meerdere dagen is er een merkbare toename in volume en frequentie van de stoelgang. De stoelgang wordt ook zachter, waardoor klachten als pijn, bijvoorbeeld door te harde stoelgang, aambeien of anuskloven afnemen.

De nieuwste monografie van Plantaginis ovatea semen, ook bekend als vlozaad of psyllium, is nu beschikbaar via de site van ESCOP. Leden van de NVF kunnen de ESCOP-monografieën gratis online inzien. Voor monografieën die u wilt downloaden brengt de ESCOP wel kosten in rekening.

Kijk hier voor meer informatie over gratis inzien van monografieën voor NVF-leden: ESCOP-monografieën.