/

Radar en EenVandaag: fytotherapie in de media

In de afgelopen weken was fytotherapie meerdere malen in de landelijke media. Bij Radar ging het over sint-janskruid, EenVandaag behandelde iepenknoppen uit Amsterdam als ‘wondermiddel tegen kanker’. Opvallend was dat de redactie van EenVandaag de NVF wist vinden en ook raadpleegde voor de uitzending. De reactie van NVF-voorzitter Marij Schüsler staat onderaan het artikel dat bij het filmpje hoort.

De redactie van Radar heeft de NVF echter niet benaderd voor commentaar. Wel zijn er op de Radar-website reacties van de KNMP, het CBG, de NPN en ook de minister van Medische Zorg en Sport te lezen. Rode draad in de reacties is dat Hypericum interacties kan geven met diverse geneesmiddelen en dat de veiligheid van de patiënten in het geding kan zijn. Voor experts in fytotherapie is dat echter niets nieuws onder de zon. De NPN en de minister vermelden daar ook bij dat er dit jaar waarschuwingsteksten op verpakkingen met Hypericum gaan komen. Het CBG roept op tot meer registraties van kruidenpreparaten zodat de kwaliteit en de veiligheid geborgd zijn. Dit zijn allemaal relevante zaken, maar over de positieve verhouding ‘werkzaamheid versus bijwerkingen‘ van Hypericum in vergelijking met synthetische antidepressiva wordt totaal niet gesproken. En dat is nu juist informatie die de NVF kan bieden.

Voor Radar duidelijk een gemiste kans om de NVF als specialist bij uitstek niet om commentaar te  vragen. We hebben als vereniging dus nog wat te doen om de relevantie van fytotherapie voor het voetlicht te brengen, ook bij de landelijke media.

Klik op de afbeeldingen om de uitzendingen te bekijken.