/

gojibessen

Plantaardige alternatieven voor statines

Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.

Statines hebben bewezen preventief werkzaam te zijn bij patiënten die al eens een hartaanval hebben gehad en ook een verhoogd cholesterol hebben. Ze zorgen er dus voor dat er beduidend minder kans is op een volgende (mogelijk dodelijke) aanval. In de primaire preventie – wanneer er nog geen hartaanval is geweest maar er wel sprake is van te hoge cholesterolwaarden – is het echter de vraag of de voordelen van het gebruik van statines opwegen tegen de nadelen. Binnen de wetenschap zijn de meningen hierover verdeeld. Er zijn verschillende onderzoeken met tegengestelde uitkomsten. Toch neemt het aantal mensen dat statines krijgt aanbevolen toe, als gevolg van aanscherping van medische richtlijnen. Voor de groep patiënten die vanwege bijwerkingen, intolerantie of persoonlijke voorkeur geen statines kan of wil gebruiken, zijn verschillende onderzoeken naar plantaardige alternatieven naast elkaar gelegd. Hieruit bleek dat rode gistrijst (Monascus purpureus) van alle onderzochte plantaardige middelen de meest significante verlaging van het cholesterol liet zien. Knoflookpoeder kan ook een bescheiden bijdage leveren aan cholesterolverlaging. Vezels zoals in vlozaad of haverzemelen, producten van artisjokbad en zuurbes zijn mogelijk ook bruikbaar.

Een punt van aandacht is dat de inhoud van de vele producten met rode gistrijst die te koop zijn nogal verschillen. Hoe effectief zo’n product is, hangt af van de specifieke gistsoort,het fermentatieproces en de sterkte. De meest werkzame stof in rode gistrijst heet monacolin K. Dit zit 10 tot 20 mg in een dagdosering. Ook andere stoffen dragen bij aan het effect. Monacolin K is zelf een statine. Daarom kunnen erg gevoelige mensen van rode gistrijst dezelfde bijwerkingen krijgen als van statines. Sommige plantencombinaties kunnen voor die gevoelige mensen wel een uitkomst zijn. Hier zou meer onderzoek naar moeten komen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2016, nr. 1