/

PSYCHISCHE GEZONDHEID EN KRUIDEN

Psychische gezondheid en kruiden is het thema van het nieuwste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie. Fytotherapie kan van pas komen bij psychische problemen, en de groep planten die wordt omschreven als adaptogenen speelt hier een belangrijke rol in. In het tijdschrift Medicinal Research Reviews is vorig jaar een uitgebreid overzichtsartikel over adaptogenen gepubliceerd. Het beschrijft het gebruik van planten uit deze groep vanuit diverse culturele tradities en het farmacologisch onderzoek naar het effect van adaptogenen op stressgerelateerde klachten en verouderingsprocessen. Het NTvF opent met een samenvatting hiervan.

Het effect van een van deze adaptogene planten, namelijk ashwaganda (Withania somnifera), is beschreven in een casus over obsessief-compulsieve stoornis. Dit is een vaak chronische angststoornis, waarbij de patiënt aanhoudende dwanggedachten of -beelden en/of dwanghandelingen heeft. Deze N=1 laat zien dat ashwaganda mogelijk een waardevolle toevoeging kan zijn bij de behandeling van deze aandoening.

Voor een goede psychische gezondheid kunnen adaptogenen en planten met een kalmerend of antidepressief effect worden ingezet. De laatste jaren ziet men steeds vaker dat de werking van deze planten gedeeltelijk tot stand komt via de hersen-darm-as. Dit is de wisselwerking tussen de darmmicrobiota, darmen en hersenen en deze interactie lijkt een rol te spelen bij verschillende psychische en neurodegeneratieve aandoeningen, bijvoorbeeld depressie, angststoornissen en de ziekte van Parkinson. Beïnvloeding van de hersen-darm-as met behulp van plantaardige middelen lijkt een interessante behandeloptie bij de behandeling en ter preventie van psychische aandoeningen.

Een van de planten die een kalmerend en/of antidepressief effect kan hebben, is lavendel. Het Oostenrijkse Herbal Medicinal Products Platform Austria organiseerde vorig jaar samen met het Gesellschaft fur Arzneipflanzenforschung een onlinesymposium over lavendelolie. In acht lezingen werd deze plant van alle kanten belicht: van teelt via chemie naar recent klinisch onderzoek over het uitwendig en inwendig gebruik van lavendelolie voor rustgevende, antidepressieve en angstverminderende toepassingen.

Het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Geneeskruidenonderzoek ging deze keer over Plant en psyche: mogelijke toepassingen van planten(stoffen) bij de behandeling van depressiviteit en psychische klachten. Het was een zeer gevarieerd programma: de onderwerpen liepen uiteen van het gebruik van plantaardige middelen in de psychiatrie, een casus over het gebruik van tranylcypromine in combinatie met qat (Catha edulis) en de effecten van het microdoseren van psychedelica tot de effecten van ayahuasca op psychische gezondheid en welzijn en cannabidiol als antipsychoticum.

Kijk hier voor meer inhoud en gratis artikelen.