/

paardenbloemwortel werkzaamheid

PAARDENBLOEMWORTEL: NIEUWE ESCOP-MONOGRAFIE

De werkzaamheid van paardenbloemwortel (Taraxacum officinale F.H.Wigg) is beschreven in een nieuw uitgebrachte ESCOP-monografie.

De European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) geeft plantenmonografieën uit waarin de werkzaamheid, dosering en veiligheid wordt beschreven van veelgebruikte geneeskrachtige planten en kruiden. De monografieën zijn gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Op Infofyto vindt u de planten en kruiden die door ESCOP zijn beschreven met hun toepassing, dosering en veiligheidsgevens.

Van paardenbloem worden de verschillende delen (blad, wortel en gehele plant) toegepast. Deze monografie gaat specifiek over de toepassing van paradenbloemwortel. De wortel wordt gebruikt bij milde klachten van de spijsvertering en bij lever- en galstoringen. Ook is de paardenbloemwortel eetlustopwekkend en vochtafdrijvend.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR PAAREDENBLOEMWORTEL

Voor de monografie zijn onderzoeken bestudeerd die betrekking hebben op de werkzame bestanddelen van paardenbloemwortel. Het gaat daarbij om sesquiterpeenlactonen, triterpenen van het lupaan- en eufaantype, fenylpropanoïdeglycosiden, triterpeenalcoholen en fytosterolen, fenolen en fenolkoolzuur, chlorogene zuren, hydroxykaneelzuren en lineaire polysachariden van het inulinetype.

In vitro-experimenten met paardenbloemwortel hebben antidiabetische, anti-adipogene, antioxiderende/radicalenvangende, antiproliferatieve en antikankeractiviteiten aangetoond. In vivoexperimenten met paardenbloemwortel of extracten daarvan hebben hepatoprotectieve, metabolische, ontstekingsremmende, antitumorale, choleretische en hartbeschermende eigenschappen aangetoond. Gegevens uit het preklinisch veiligheidsonderzoek voor paardenbloemwortel zijn beoordeeld in toxiciteitsstudies. Veiligheidsgegevens werden beoordeeld in een onderzoek bij mensen.

ESCOP-MONOGRAFIE PASSIEBLOEM

In de monografie worden de verschillende onderzoeken beschreven en samengevat. Ook beschrijft de monografie de wetenschappelijke consensus als het gaat om de optimale dosering en gebruiksduur van paardenbloemwortel, bijwerkingen en contraindicaties, speciale waarschuwingen en interacties met andere geneesmiddelen.

Foto: Gilles Ayotte
GRATIS VOOR NVF-LEDEN

NVF-leden kunnen de volledige monografie gratis inzien. Kijk hier voor meer informatie over het gratis inzien van ESCOP-monografieën (alleen voor ingelogde leden).