/

PLANTENEXTRACTEN TEGEN TINNITUS?

Tinnitus (oorsuizen) is een aandoening met aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Het kan onder andere voorkomen als gevolg van opgelopen gehoorschade of door ouderdom. Er zijn nog geen medicijnen goedgekeurd voor de behandeling van tinnitus, maar plantaardige middelen worden hierbij soms wel gebruikt, en dan met name ginkgo.

Tinnitus is een continue perceptie van geluid bij afwezigheid van een duidelijke externe akoestische prikkel. Deze aandoening komt veel voor bij volwassenen, vooral bij ouderen boven de 65 jaar en kan bij hen ook vaak in verband worden gebracht met achteruitgang van de cognitieve functies. Maar de laatste jaren wordt er ook een zeer sterke stijging in het aantal tinnitusgevallen geconstateerd onder jongere mensen.

Omdat een verstoorde doorbloeding van het binnenoor een van de mogelijke oorzaken kan zijn van tinnitus kunnen bepaalde flavonoïden met antioxidatieve en vaatverwijdende effecten uit ginkgo (Ginkgo biloba L.) mogelijk een rol spelen bij het verlichten van tinnitus. Preklinische en klinische onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat ginkgo-extract de microcirculatie van de cochlea (het slakkenhuis) kan verbeteren, bescherming kan bieden tegen bepaalde stoffen die het gehoor kunnen beschadigen en dat het de met veroudering geassocieerde degeneratie kan verlichten. De resultaten van deze onderzoeken zijn echter tegenstrijdig, wat onder andere te maken kan hebben met het type extract en op welke actieve stoffen en in welke verhoudingen zo’n extract is gestandaardiseerd.

Naast ginkgo zijn er nog een paar andere planten onderzocht op hun effectiviteit bij tinnitus. Zo verminderde het orale gebruik van 100 mg extract van açaíbessen (Euterpe oleracea) per dag de zelfgerapporteerde impact van tinnitus op het dagelijks leven bij 30 patiënten.

In een open-label RCT kregen 19 patiënten met chronische tinnitus dagelijks 3 gram extract van Koreaanse rode ginseng (Panax ginseng) oraal toegediend gedurende 4 weken. Dit zorgde voor een significante vermindering van zelfgerapporteerde klachten.

Gushen Pian, een Chinees complexmiddel bestaande uit Drynaria fortunei (synoniem voor Drynaria roosii Nakaike), Danshen (Salvia miltiorrhiza Bunge), zoethout (Glycyrrhiza glabra L.) en een minerale component (gezuiverde magnetiet (gecalcineerde Ci Shi)), heeft ook goede resultaten laten zien na 4 weken behandeling. Daarnaast is dit middel al effectief bevonden bij sensorineuraal gehoorverlies.

Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om verder uit te zoeken welk type ginkgo-extract en welke dosering en behandelduur het meest effectief is. Ook zou er wellicht nader gekeken kunnen worden naar het onderliggende werkingsmechanisme en mogelijke positieve effecten van andere plantenextracten.

AUTEUR | Maaike van Kregten
Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2024 nr. 1.

BRON |  Liu D. et al. Herbal medicines in the treatment of tinnitus: An updated review. Front Pharmacol. 2023;13:1037528. Zie ook: Possel P. Tinnitus is een epidemie – en alleen een wet kan die indammen. [Internet]. De Correspondent. 29 juni 2023. Geraadpleegd op 15-01-2024. Verkrijgbaar via: decorrespondent.nl.

Foto: MabelAmber