/

OOGGEZONDHEID EN FYTOTHERAPIE: THEMA NIEUWSTE NTVF

Ooggezondheid en fytotherapie is het thema van de nieuwste uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie. Met de toenemende vergrijzing zullen ook oogziekten die veel voorkomen op hogere leeftijd toenemen, met name glaucoom en maculadegeneratie. Naar schatting zullen rond 2040 wereldwijd zo’n 111 miljoen mensen tussen de veertig en tachtig jaar oud glaucoom hebben en 288 miljoen mensen zullen last hebben van maculadegeneratie. Hoewel deze twee neurodegeneratieve oogziekten tot de meest voorkomende oorzaken van blindheid op latere leeftijd behoren, zijn huidige behandelopties niet toereikend of ontbreken vooralsnog. Fytotherapeutica of werkzame stoffen uit planten zouden hierbij mogelijk iets te bieden kunnen hebben en worden dan ook onderzocht op mogelijke effectiviteit ter vertraging van deze en andere oogziekten. Klinisch onderzoek hiernaar moet echter nog goed op gang komen.

Interessant zijn de nieuwe inzichten in het bestaan van een ‘darm-oog-as’, die een meer holistische benadering van oogziekten zoals glaucoom, maculadegeneratie en uveïtis introduceren. Ook hier zouden bepaalde plantenextracten bij uitstek geschikt kunnen zijn vanwege een modulerende activiteit op deze darm-oog-as. In deze editie leest u welke fytotherapeutica tot nu toe in beeld zijn gekomen om de progressie van glaucoom mogelijk af te remmen.

In het dagelijkse leven krijgen we via beeldschermen steeds meer te maken met kunstmatig blauw licht. Er is nog veel onduidelijk over of en in welke mate kunstmatig blauw licht schadelijk is voor het oog. In een artikel over blauw licht wordt toegelicht waarom blauw licht schadelijk kan zijn voor het oog en hoe bepaalde plantenextracten in potentie daartegen zouden kunnen beschermen. In een ander artikel worden de natuurlijke, plantaardige pigmenten luteïne, zeaxanthine, crocin en norbixin besproken vanwege de mogelijke toepassing daarvan bij maculadegeneratie.

Veel plantenbereidingen werden of worden nog steeds gebruikt als volksmiddel ter verlichting van allerlei oogklachten. Een aantal planten worden in Mexico traditioneel als zelfzorg gebruikt bij oogproblemen. Hierop aansluitend wordt de proefondervindelijke en praktische aanpak van oogaandoeningen bij dieren met specifieke plantenbereidingen besproken.

Verder in deze editie een interview met  NVF-lid Thea van Hoof, een bijdrage over de geschiedenis van de oogheelkunde eneen over de richtlijnen die de afgelopen jaren in België en Frankrijk zijn uitgegeven om de veiligheid van vluchtige oliën in supplementen te garanderen.