/

TURMEROSACCHARIDEN UIT KURKUMA BIJ KNIE-ARTROSE

Kurkuma bij knie-artrose: volgens onderzoek kan het de pijn verminderen. Knieartrose is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door gewrichtspijn en functieverlies. De gangbare behandeling omvat paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals ibuprofen en diclofenac, die slechts matig effectief zijn en nadelige gastro-intestinale, nier-, lever- en cardiovasculaire effecten kunnen veroorzaken.

Kurkuma (Curcuma longa) wordt onder andere gebruikt in de ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde om artritis te behandelen. Het hoofdbestanddeel, curcumine, heeft ontstekingsremmende, pijnstillende, antioxidatieve en wondgenezende eigenschappen. Kurkuma bevat echter nog andere stoffen met een potentieel medicinale werken. Een kurkuma-waterextract met 80% turmerosacchariden en 20% curcuminoïden is recent onderzocht bij knieartrose.

Kurkuma (Curcuma longa). Foto: Thamizhpparithi Maari

In een Australisch onderzoek werden 70 patiënten gerandomiseerd naar ofwel de kurkuma- of de placebogroep. De kurkumagroep slikte dagelijks twee capsules van 500 mg met daarin een turmerosacchariden-extract van kurkuma (Turmacin Plus), de placebogroep slikte twee placebocapsules per dag. De interventie duurde 12 weken.

Tijdens het onderzoek verbeterde de kniepijn significant in de kurkumagroep in vergelijking met de placebogroep (P = 0,039). De kleine veranderingen in het effusie-synovitisvolume die in beide groepen werden gezien, waren niet significant verschillend tussen de groepen. In de kurkumagroep werden significante verbeteringen gezien in WOMAC-pijn (P = 0,006) en functiescores (P = 0,047) in vergelijking met de placebogroep. Kurkuma verminderde gewichtdragende pijn (P = 0,018) en niet-dragende pijn (P = 0,005) in vergelijking met placebo. De percentages responders op de behandeling waren 62,9% in de kurkumagroep en 38,2% in de placebogroep na 12 weken (P = 0,035). Er werden geen significante verschillen tussen de groepen gezien in verandering van kraakbeensamenstelling, kwaliteit van leven of fysiek functioneren.

Tijdens het onderzoek rapporteerden 14 deelnemers in de kurkumagroep en 18 patiënten in de placebogroep ten minste één bijwerking. Twee van de effecten in de kurkumagroep en vijf in de placebogroep werden geacht mogelijk verband te houden met de onderzoeksbehandeling. Ernstige bijwerkingen die door twee patiënten in de placebogroep werden gemeld, werden niet als behandelingsgerelateerd beschouwd.

De auteurs concluderen dat turmerosacchariden uit kurkuma effectiever waren dan placebo bij het verbeteren van knie-artrose, maar geen invloed had op effusiesynovitis of kraakbeensamenstelling. Bovendien toont het onderzoek aan dat de bio-actieve bestanddelen in kurkuma verder reiken dan curcuminoïden.

Lees hier het abstract van dit artikel.

Bron: Ann Intern Med. 2020 Dec 1; 173(11):861-869