/

kombucha antioxidanten

KOMBUCHA EN ANTIOXIDANTEN

Kombucha en antioxidanten: wat zijn precies de antioxidatieve eigenschappen van deze drank? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de gebruikte soort thee.

Kombucha is een traditionele drank die verkregen wordt door de fermentatie van zwarte of groene thee met suiker. Fermentatie vindt plaats door een symbiotisch consortium van acetaatbacteriën, gisten en een kleine hoeveelheid lactobacillen. De micro-organismen bevinden zich in een matrix van cellulose dat geproduceerd wordt door de acetaatbacteriën en op het oppervlak van het fermentaat drijft. Het eindproduct bevat onder andere organische zuren (acetaat en glucuronzuur) en vitaminen en polyfenolen afkomstig uit de gebruikte thee.

De precieze samenstelling en mogelijke gezondheidseffecten zijn afhankelijk van een scala aan factoren, waaronder fermentatietijd, temperatuur, sucroseconcentratie en de samenstelling van de micro-organismen. De concentratie polyfenolen, en daardoor de antioxidatieve eigenschappen, is mede afhankelijk van de gebruikte thee.

De soort, het seizoen, de leeftijd van de bladeren en de bodemkwaliteit beïnvloeden allemaal de polyfenolensamenstelling van de gebruikte thee en daarmee dus ook het eindresultaat van een kombuchafermentaat [1]. Verschillende theevariëteiten kunnen worden gebruikt bij de productie van kombucha, zoals witte, groene, zwarte, oolong-, pu-erh- en rooibosthee.

Onderzoek laat zien dat de antioxidantcapaciteit van alle soorten thee toeneemt na fermentatie [1,2], maar dat kombucha van groene thee de hoogste concentratie antioxidanten bevat [2]. Ook de biologische beschikbaarheid van de antioxidanten is het hoogst bij gebruik van groene thee [2]. Gebruik van rooibos leverde een lagere antioxidantcapaciteit. Vermoedelijk doordat rooibos slechts weinig catechinen bevat. Daarentegen bevat rooiboskombucha wel onder andere de antioxidatieve flavonoïden rutin, quercetin en luteolin [1]. Kombucha van rooibos bevat daarnaast relatief weinig alcohol en acetaat, terwijl de concentratie van het gunstige glucuronzuur nagenoeg hetzelfde blijft [1]. Ondanks dat groene thee veruit de hoogste antioxidatieve capaciteit heeft, kan gebruik van rooibos overwogen worden wanneer een relatief lage concentratie alcohol en acetaat meer gewenst is. Naar de precieze mogelijke gezondheidseffecten zal echter veel meer onderzoek gedaan moeten worden.

REFERENTIES | [1] Gaggìa F. et al. Kombucha beverage from green, black and rooibos teas: A comparative study looking at microbiology, chemistry and antioxidant activity. Nutrients 2019;11(1):1-22. [2] Degirmencioglu N. et al. Impact of tea leaves on antioxidant properties and bioaccessibility of kombucha. J Food Sci Tech 2020.

UIT: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2020; nr. 4

kombucha antioxidanten
Gerijpte kombucha. Foto: Mgarten