/

Kruidengeneesmiddelen bij kinderen

KRUIDENGENEESMIDDELEN EN KINDEREN

Kruidengeneesmiddelen en kinderen: kinderen nemen onder de gebruikers van kruidengeneesmiddelen een aparte plaats in. Het nieuwste Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie heeft dan ook als thema: fytotherapie en kinderen.

Opgroeien brengt fysieke, metabole en psychologische ontwikkelingen met zich mee die anders zijn dan bij volwassenen en die per leeftijdsfase kunnen verschillen. Door het beperkte klinische onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van kruidengebruik door kinderen zijn voorschrijvers veelal aangewezen op traditioneel gebruik. 

kamille - kruidengeneesmiddelen bij kinderen

Veel kinderen gebruiken kruidengeneesmiddelen, vooral bij verkoudheid en koorts. Toch zijn er niet veel gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCT’s, randomised controlled trials) naar effectiviteit, doseringen en veiligheid beschikbaar. Een uitzondering vormen de onderzoeken naar het gebruik van klimopextracten. Vooral voor de leeftijdsgroep 0-2 jaar is er amper onderzoek gedaan. Behandelaars zijn daarom aangewezen op kruidenremedies uit het traditionele gebruik en op de spaarzame RCT’s die beschikbaar zijn. Lees hier het hele artikel >>

Uit: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2021 nr. 1