/

KRUIDEN BIJ KANKER

Kruiden bij kanker gebruiken kan helpend zijn, maar ook juist de behandeling tegenwerken. De NVF leverde input over dit onderwerp aan het platform kanker.nl.

Kruidenproducten worden vooral ingezet om klachten bij de behandeling van kanker te verlichten. Voorbeelden zijn calendulacrème bij huidklachten na bestraling, ginseng bij chronische vermoeidheid of psyllium bij buikklachten en verstopping door behandeling.

kruiden bij kanker calendula
Calendula officinalis. Foto Nowaja

Voorzichtigheid is echter geboden: er zijn ook kruidenproducten die de behandeling tegenwerken. Een reeks van kruiden die beter vermeden kunnen worden tijdens een chemotherapiebehandeling bevat onder meer schijnbaar onschuldige kruiden als citroengras, pepermuntolie en brandnetel. Ook bij anti-hormonale therapie of hormoongevoelige tumoren kunnen bepaalde kruiden beter niet gebruikt worden. De volledige lijsten met te vermijden kruiden staat op kanker.nl.

Het platform kanker.nl wil gebruikers van kennis en informatie voorzien en werkt daarvoor samen met verschillende partners, waaronder de NVF. NVF-leden Renger Witkamp en Gerben Hoogsteen hebben input geleverd voor de pagina over kruiden bij kanker. Op deze pagina worden de risico’s, werkzaamheid en mogelijke interacties van kruidenproducten tijdens kankerbehandelingen besproken. Ook wordt aangegeven waar patiënten op kunnen letten wanneer ze kruidenproducten aanschaffen en waar meer informatie te vinden is.

Voor de tekst werd onder meer gebruik gemaakt van ESCOP– en EMA-monografieën en informatie van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center.