KRUIDEN BIJ FUNCTIONELE DARMKLACHTEN – EEN REVIEW
Kruiden kunnen bij functionele darmklachten als complementaire behandeling worden ingezet. In veel gevallen van gastro-intestinale stoornissen (FGID’s), ook wel functionele darmklachten genoemd, is verbetering van de symptomen en kwaliteit van leven bij patiënten moeilijk te bereiken met enkelvoudige behandelingen alleen. Kruidenpreparaten kunnen als complementaire behandeling meerdere behandeldoelen bewerkstelligen op relatief veilige wijze.
Verschillende evidence based kruidentherapieën worden in de review besproken, waaronder pepermunt, dat voornamelijk in Europa is bestudeerd en wordt gebruikt. Daarnaast komen ook natuurlijke stoffen aan de orde die gebruikt worden in de Aziatische traditionele geneeskunde, zoals rikkunshito en motilitone (DA-9701). Deze plantaardige geneesmiddelen grijpen aan op verschillende processen die verstoord zijn bij functionele darmklachten, zoals een veranderde sensorische en motorische functie van de darm, ontsteking en neurohormonale afwijkingen. De onderzochte kruidenpreparaten hebben in gecontroleerde onderzoeken een vergelijkbare werkzaamheid en veiligheid getoond dan veel voorgeschreven medicijnen.
De rol van kruiden bij functionele darmklachten is nog onduidelijk wegens het ontbreken van grootschalige klinische studies. Daarnaast zijn de actieve ingrediënten en werkingsmechanismen nog niet volledig geïdentificeerd. De wetenschappers geven aan dat kruidentherapieën toegepast kunnen worden als complementaire behandelmethode, met name bij patiënten die onvoldoende reageren op medicatie. De verdere ontwikkeling van verschillende veelbelovende kruidenmedicijnen in de nabije toekomst kan helpen om de kwaliteit van leven van patiënten met functionele darmklachten te verbeteren.
Bron: Front. Psychiatry, 10 juli 2020