/

Echte heemst, Althaea Officinalis bij eczeem

ECZEEM BIJ KINDEREN BEHANDELEN MET HEEMST

Eczeem bij kinderen veilig behandelen? Dat zou volgens een recent onderzoek mogelijk kunnen zijn met een zalf gebaseerd op echte heemst. Constitutioneel eczeem of atopische dermatitis is een chronische, terugkerende huidziekte die vooral baby’s en jonge kinderen treft. Veelal worden medicijnen zoals hormooncrèmes voorgeschreven, die vervelende bijwerkingen kunnen geven. In een onderzoek van Naseri et al wordt de werkzaamheid van echte heemst (Althaea officinalis) bij milde tot matige atopische dermatitis geëvalueerd.

Constitutioneel eczeem, ook bekend als atopisch eczeem of atopische dermatitis, komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Het is een chronische ontsteking van de huid, waardoor roodheid, jeuk en schilfers kunnen ontstaan. Het is een chronische ziekte, waarbij de klachten tijdelijk kunnen verminderen en dan weer terugkomen.

De hier beschreven klinische pilotstudie werd opgezet om de veiligheid en werkzaamheid van fytotherapeutisch gebruik van echte heemst bij kinderen met constitutioneel eczeem te onderzoeken. Aan deze studie konden kinderen tussen drie maanden en twaalf jaar deelnemen. Zij werden in twee groepen verdeeld. De ene groep gebruikte gedurende een week twee keer per dag een zalf met 1% Althaea officinalis. De controlegroep kreeg gedurende een week twee keer per dag een zalf met 1% hydrocortison. Na deze week werd bij beide groepen de zalven drie keer per week gedurende een periode van drie weken aangebracht.

Echte heemst, Althaea Officinalis eczeem natuurlijk behandelen
WERKZAAMHEID HEEMST BIJ ECZEEM

Aan het eind van elk beoordelingsbezoek werd gemeten hoe ernstig de eczeem was. Hiervoor werd de SCORAD-score gebruikt. In totaal voltooiden 22 patiënten het onderzoek.

In beide groepen werd een significante afname van de SCORAD-score waargenomen, maar de heemstgroep gaf een significant hogere verbetering dan de hydrocortison-groep.

De resultaten van deze pilotstudie toonden aan dat de werkzaamheid van Althaea officinalis-zalf hoger is dan die van hydrocortison-zalf bij kinderen met atopische dermatitis. Ook laten de resultaten zien dat eczeem bij kinderen natuurlijk behandelen zelfs effectiever kan zijn dan behandeling met hydrocortison. Er zijn echter verdere studies nodig om deze bevinding te bevestigen.

Lees hier het hele artikel >>

Editie 1 (2021) van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie staat in het teken van het gebruik van fytotherapie bij kinderen. Meer informatie over de inhoud van dit themanummer vindt u hier. Een editie nabestellen doet u hier.

Bron: Naseri V. et al, Phytotherapy Research, 9 oktober 2020