/

werking duizendblad

WERKING DUIZENDBLAD: NIEUWE ESCOP-MONOGRAFIE

De werking van duizendblad (Achillea millefolium L.) in medische zin wordt in de nieuwe ESCOP-monografie beschreven.

Dit kruidengeneesmiddel bestaat per definitie uit de hele of gesneden, gedroogde bloeiende toppen van duizendblad. Duizendblad kan worden gebruikt bij verlies van eetlust, dyspeptische stoornissen en de ondersteunende behandeling van spasmen geassocieerd met menstruatieklachten. Daarnaast wordt het uitwendig toegepast bij de ondersteunende behandeling van kleine wondjes, milde ontstekingen van huid en slijmvliezen, om insecten te weren en in de vorm van heupbaden voor pijnlijke bekkenkrampen bij vrouwen.

De monografie geeft informatie over dosering, gebruiksduur, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen. In vitro-experimenten met duizendblad toonden antimicrobiële, ontstekingsremmende, gastro-intestinale, radicalen wegvangende, antioxiderende, spasmolytische, oestrogene, antiproliferatieve, cytotoxische en cholinesteraseremmende effecten aan. In vivo-experimenten met duizendbladextracten toonden ontstekingsremmende, spasmolytische, maagbeschermende, antidiabetische en hepatobeschermende eigenschappen en effecten op de bloeddruk aan.

Daarnaast zijn er farmacologische studies waarbij duizendblad gebruikt werd bij mensen naar de insectenafstotende werking, evenals naar de anti-irriterende en anti-verouderingseffecten op de huid. Gecontroleerde klinische onderzoeken met duizendblad hebben de effectiviteit ervan aangetoond bij wondgenezing, voor de behandeling van door chemotherapie geïnduceerde orale mucositis, primaire dysmenorroe, chronische nierziekte en als aanvullende therapie bij multiple sclerose. De nieuwste monografie van duizendblad, Achillea millefolium, is nu beschikbaar via de site van ESCOP. Leden van de NVF kunnen de ESCOP-monografieën gratis online inzien. Voor monografieën die u wilt downloaden brengt de ESCOP wel kosten rekening. 

werking duizendblad
ESCOP

ESCOP is de European Scientific Cooperative on Phytotherapy, de Europese overkoepelende organisatie van nationale verenigingen op het gebied van fytotherapie. De ESCOP is in 1989 opgericht door de NVF tezamen met  zusterverenigingen uit de Bondsrepubliek en het Verenigd Koninkrijk. ESCOP is onafhankelijk, niet alleen van zowel nationale overheden als de Europese overheid, maar ook van de  industrie. De gedachte bij de oprichting was namelijk dat een overkoepelende organisatie beter geschikt zou zijn om de individuele belangengroepen op dit gebied te behartigen in gesprekken met beleidsbepalende en wet- en regelgevende overheden, met name met Brussel. Inmiddels zijn 14 nationale organisaties aangesloten bij ESCOP.

ESCOP publiceert regelmatig nieuwe monografieën over veelgebruikte kruiden. Oudere monografieën zijn in boekvorm verkrijgbaar. Dat geldt niet voor de nieuwe en herziene monografieën. Deze zijn uitsluitend nog digitaal beschikbaar.