/

fytotherapie complicaties diabetes

FYTOTHERAPIE EN COMPLICATIES BIJ DIABETES

Fytotherapie en complicaties bij diabetes is het thema van de nieuwste editie van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met complicaties [1]. Deze complicaties ontstaan door een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en oxidatieve stress. Door schade aan bloedvaten en zenuwweefsel kunnen diabetici onder andere last krijgen van neuropathie, nierschade, oogproblemen en hart- en vaatziekten. Preventie speelt een belangrijke rol in het voorkomen van klachten. Een stabiele bloedsuikerspiegel vormt de belangrijkste pijler in de behandeling. Daarnaast dient er ook aandacht te zijn voor een gezonde voeding en leefstijl (stoppen met roken, alcoholconsumptie verminderen, afvallen en/of meer bewegen). Complicaties zijn echter niet altijd te voorkomen. De inzet van fytotherapeutica kan dan eventueel overwogen worden. In deze editie zullen verschillende auteurs u hierover informeren.

Het tijdschrift opent met een kort overzicht van het gebruik van paddenstoelen bij diabetische complicaties door De Waard. Daarna gaat De Munck-Khoe in op de rol van polyfenolen bij vasculaire complicaties. Methylglyoxal, een metaboliet in de suikerstofwisseling, lijkt hierbij een sleutelrol te spelen. Verschillende planteninhoudsstoffen, waaronder resveratrol en quercetin, zijn in staat om de methylglyoxalspiegel te verlagen en de vorming en ophoping van ‘versuikerde’ eiwitten te verminderen.

Van Asseldonk beschrijft de rol van fytotherapie bij nierschade door diabetes. In Aziatische ziekenhuizen wordt van oudsher veel met kruiden gewerkt, ook bij diabetische nierschade. De laatste jaren is het onderzoek naar Chinese kruiden in een versnelling gekomen en deze kennis lijkt nu ook langzaam door te sijpelen naar het Westen. Naast het hart- en vaatstelsel en de nieren mogen oogproblemen en neuropathische klachten bij diabetes niet ontbreken. Hoogsteen bespreekt het mogelijke nut van Ginkgo biloba bij retinopathie en De Waard gaat in op het gebruik van alfa-liponzuur en PEA bij neuropathie.

Saide Çetinayak-Şan liep stage bij de NVF en deed een onderzoek naar de kennis over kruiden bij apothekers en apothekersassistenten. Zoals NVFvoorzitter Gerben Hoogsteen eerder aangaf, valt hier nog een hoop winst te halen. Zij publiceert haar bevindingen in deze editie.

Kijk hier voor meer inhoud en gratis artikelen.