/

logo en link naar escop

Samenwerking NVF en ESCOP

De samenwerking tussen de NVF en ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) heeft een nieuwe impuls gekregen. Durk Meijer, lid van het NVF-bestuur met de portefeuille Buitenland, is verkozen tot lid van de Board van ESCOP.

ESCOP is een Europees overlegorgaan voor fytotherapie, dat in 1989 is opgericht door nationale verenigingen, waaronder de NVF. Het belangrijkste uitvoerende orgaan binnen ESCOP is het wetenschappelijke comité. Dit comité is verantwoordelijk voor het bewerken en schrijven van ESCOP-monografieën, samenvattingen en richtlijnen voor het medicinale gebruik van plantaardige geneesmiddelen (inclusief farmacologie, klinische studies en veiligheidsaspecten).

ESCOP-monografieën

De noodzaak om eenduidige criteria vast te stellen voor de beoordeling van preparaten van geneeskrachtige planten leidde tot de belangrijkste activiteit van ESCOP: namelijk het uitgeven van monografieën van geneeskrachtige planten. De Scientific Committee van ESCOP is verantwoordelijk voor het samenstellen van deze monografieën. Onafhankelijke deskundigen op dit gebied worden uitgenodigd om lid te worden van de  Scientific Committee van ESCOP. Iedere monografie bestaat uit een beschrijving van de plant, de gebruikte delen, inhoudsstoffen en toepassingen, inclusief literatuurverwijzingen. Oudere monografieën zijn in boekvorm verkrijgbaar. Dat geldt niet voor de nieuwe en herziene monografieën. Deze zijn uitsluitend nog digitaal beschikbaar.

Exclusief voor NVF-leden

Leden van de NVF kunnen de ESCOP-monografieën gratis online inzien. Ingelogde NVF-leden vinden hier meer informatie over het inzien van ESCOP-monografieën.