/

Pompoenzaad bij lage urinewegklachten

POMPOENZAAD BIJ LAGE URINEWEGKLACHTEN DOOR BPH

Een panel van Europese experts, met daarin onder andere uroloog Paul Kil van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, heeft zich gebogen over het gebruik van fytotherapeutica bij lage urinewegklachten door BPH (goedaardige prostaathyperplasie). De experts concluderen dat gebruik van pompoenzaad bij lage urinewegklachten door BPH een zinvolle behandeloptie is voor mannen met milde klachten die geen synthetische medicijnen kunnen of willen gebruiken en een laag risico hebben op ziekteprogressie.

POMPOENZAADOLIE 

Lage urinewegklachten die wijzen op goedaardige prostaathyperplasie komen voor bij 62% van de mannen van 40 jaar of ouder. Behandeling van de klachten vindt in de regel plaats door middel van leefstijladviezen en eventueel gebruik van medicatie, waaronder selectieve alfa-1 receptor remmers (a1-blokkers) of 5a-reductase inhibitors (5-ARIs). Gebruik van medicatie kan echter gepaard gaan met bijwerkingen, waaronder seksuele dysfunctie. Een groep mannen ziet daardoor af van gebruik of staakt het gebruik van de medicijnen. Gebruik van pompoenzaadolie zou in deze gevallen zinvol kunnen zijn.

Pompoenzaad
Pompoenzaad

Klinische studies tonen aan dat pompoenzaadolie net zo effectief is in symptoomreductie als a1-blokkers en 5-ARIs. Echter, deelnemers hadden tijdens het gebruik geen last van bijwerkingen zoals seksuele dysfunctie of hypotensie. Daarnaast is er een groep mannen die niet reageert op synthetische medicatie, maar die wel een klachtenvermindering ervaart bij gebruik van fytotherapeutica. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de complexe samenstelling van pompoenzaadolie ten opzichte van synthetische middelen.

In een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, en Italië maken fytotherapeutica al onderdeel uit van de nationale behandelrichtlijnen. Het panel van experts pleit nu voor de toevoeging van pompoenzaad bij lage urinewegklachten door BPH aan de Europese richtlijnen. 

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Een editie van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie is volledig gewijd aan mannenproblemen. De editie is voor leden en niet-leden gratis beschikbaar op de website van de NVF, via deze link.

Door: Cindy de Waard, farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige.

Competing interests: Cindy de Waard is werkzaam als consultant voor de voedingssupplementenindustrie.

Referentie

Fornara, P., Madersbacher, S., Vahlensieck, W., Bracher, F., Romics, I., & Kil, P. (2020). Phytotherapy Adds to the Therapeutic Armamentarium for the Treatment of Mild-To-Moderate Lower Urinary Tract Symptoms in Men. Urologia Internationalis104(5-6), 333-342. https://doi.org/10.1159/000504611