/

DE ONTSTEKINGSREMMENDE WERKING VAN PANAX GINSENG

Over de ontstekingsremmende werking van Panax ginseng heeft NVF-bestuurslid dr. Mei Wang recent een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cells. Wang werkt als projectleider bij de Universiteit Leiden waar zij zich bezighoudt met onderzoek naar Traditionele Chinese Medicijnen en in het bijzonder Chinese kruiden. Recent heeft zij met haar onderzoeksgroep een studie gepubliceerd in Cells over de ontstekingsremmende werking van Panax ginseng C.A. Mayer.

GINSENOSIDE RG1

Corticosteroïden zijn medicijnen met een sterke ontstekingsremmende werking, maar kunnen tegelijkertijd ernstige bijwerkingen geven. Selectievere binding aan de glucocorticoïd receptor zou kunnen resulteren in een ontstekingsremmend effect zonder bijwerkingen. Ginsenosiden, waaronder ginsenoside Rg1, in Panax ginseng vertonen een structurele gelijkenis met klassieke corticosteroïden. Daarnaast is de ontstekingsremmende werking van Panax ginseng goed gedocumenteerd. Wang heeft met haar collega’s de activiteit van ginsenoside Rg1 bekeken in een zebravismodel.

In het zebravismodel kunnen zowel ontsteking als bijwerkingen bekeken worden na verwijdering van de staartvin. Bij gebruik van Rg1 trad er een verminderde ontsteking op rond de wond. Dit ontstekingsremmende effect was vergelijkbaar met dat van het klassieke corticosteroïd beclometason. Daarnaast werd er geen effect van Rg1 gevonden op de weefselregeneratie, terwijl beclometason de regeneratie volledig remt. Het ginsenoside lijkt dus minder bijwerkingen te geven dan een klassiek corticosteroïd.

Ontstekingsremmende werking van Panax ginseng

Het onderzoek toont de ontstekingsremmende werking van Panax ginseng in een diermodel aan en Rg1 in het bijzonder is een veelbelovende kandidaat voor de ontwikkeling van een selectief glucocorticoïd.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Door: Cindy de Waard, farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige.

Competing interests: Cindy de Waard is werkzaam als consultant voor de voedingssupplementenindustrie.

Referentie

He, M., Halima, M., Xie, Y., Schaaf, M. J., Meijer, A. H., & Wang, M. (2020). Ginsenoside Rg1 Acts as a Selective Glucocorticoid Receptor Agonist with Anti-Inflammatory Action without Affecting Tissue Regeneration in Zebrafish Larvae. Cells9(5), 1107. https://doi.org/10.3390/cells9051107