/

NVF-congres op 20 mei succesvol

Het NVF-congres Goedaardige vrouwenkwalen, samen lossen we ze op? van 20 mei jl. was zeer succesvol. Dat bleek uit de evaluatieformulieren die de 115 deelnemers invulden. Het congres is als goed tot zeer goed gewaardeerd en voldeed aan de verwachtingen van de deelnemers. In de vierde editie van het NTvF (publicatie begin oktober) zal een uitgebreid verslag worden opgenomen. Een verkorte versie zal op deze site geplaatst worden.

Het programma bestond uit een introductie door de dagvoorzitter, drs. Meijer, arts en bestuurslid van de NVF, gevolgd door de lezing Het Einde van de Periode door dr. Geomini, gynaecologe in het Maxima Medisch Centrum Veldhoven.

Prof. dr. Verpoorte, hoogleraar farmacognosie en plantencel-biotechnoloog aan de Universiteit Leiden verzorgde het programmaonderdeel Leren van de Natuur, leren van onze voorouders, anno 2017. Daarna vertelde drs. Cornelissen, sinoloog en TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) herbaliste en acupuncturiste, docente en TCM-specialiste in vrouwenkwalen en zwangerschap bij het Centrum Zi Yuan Ting in Amsterdam over Cyclusstoornissen.

Na de lunch was het woord aan drs. Havenith, gynaecologe, medeauteur van het boek Hormoonbalans voor vrouwen en directeur van CAVE (Cursus Acute Verloskunde). Haar lezing was getiteld Hormonale disbalans en (pre)menstruele klachten.

Drs. Van Wetten, arts leefstijlgeneeskunde verhaalde in Het zit tussen de oren, een goedaardige vrouwenkwaal? over chronische vermoeidheid, stress, stemmingsstoornissen (postnataal en later), mantelzorgers en kruiden.

Dr. Horsten, farmaceut en farmacognost, gespecialiseerd in laboratoriumdiagnostiek (kenniscentrum ENDC- European Nutritional and Diagnostic Center) sloot de lezingen af met Escop en Escop-monografiëen, via modellen Cimicifuga en Vitex agnus castus.

Na de lezingen volgde een posterpresentatie door mw. Verkaik, onderzoekster, getiteld Behandeling PMS met Vitex agnus castus. Een systematische review.

Het programma werd afgesloten met een levendige paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Meijer, gevolgd door gelegenheid tot napraten en netwerken tijdens de borrel.