/

Gojibes en maculadegeneratie

Op voedingsnieuwssite Foodlog.nl brak Wicher T. Koetsier op 19 november 2015 een lans voor de gojibes, die naar zijn mening ten onrechte met het badwater van de superfoods is weggegooid. Deze bes heeft als enige voedingsmiddel een bijzonder hoge concentratie van het carotenoïde zeaxanthine, dat een belangrijke rol speelt bij het voorkómen van maculadegeneratie. De aanbevolen dagelijkse dosis van 2 mg zeaxanthine is te bereiken door slechts 2 gram gojibessen (kosten +/- 0,08 euro) of door 60 gram oranje paprika’s (kosten +/- 0,6 euro) te eten; alle andere voedingsmiddelen bevatten slechts een fractie hiervan. Ondanks dat zeer veel onderzoek het belang van deze stof en de aanwezigheid ervan in de gojibes onderschrijft, beschouwen onder meer hoogleraren voeding, het Voedingscentrum, de Consumentenbond, het gezondheidsnet en de gezondheidsredactie van Trouw de gojibes ten onrechte als een duur exotisch vruchtje dat niets te bieden heeft, aldus Koetsier.
Deze en andere eigenschappen van de gojibes werden eerder uitgebreid besproken in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (2012, nr. 1). De gojibes was in 2001 zelfs verboden in Nederland, maar is na jarenlange strijd door de NVF weer toegelaten.

Bronnen: foodlog.nl/gojibes en: Goji: fytochemische en farmacologische eigenschappen van een populair nieuw voedingsmiddel. E. van den Worm. Ned Tijdsch v Fytoth 2012, nr. 1: 10-14 (alleen toegankelijk voor ingelogde leden).

© Daveeza, Okanagan, Canada – WikiCC