/

montalin

MONTALIN: ILLEGAAL PIJNSTILLERS TOEGEVOEGD AAN KRUIDENPREPARAAT

Het kruidenpreparaat Montalin bezorgde het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb begin dit jaar vier meldingen van bijwerkingen. Hierbij viel het op dat patiënten veel meer baat hadden bij het kruidenproduct dan van te voren werd verwacht.

De hoge effectiviteit van Montalin in combinatie met een aantal bijwerkingen (hypertensie, maagklachten en hartkloppingen) heeft wantrouwen gewekt. Het RIVM heeft in opdracht van het Lareb onderzoek gedaan naar de inhoud van het kruidenpreparaat. Hierbij bleken twee reguliere pijnstillers zonder vermelding aan het product te zijn toegevoegd, namelijk paracetamol en meloxicam.

MONTALIN

Montalin is een Indonesisch kruidenpreparaat dat online verkocht wordt als een natuurlijke pijnstiller (bij jicht, migraine, reuma en spierpijn) en cholesterolverlager. De werkzame stoffen zijn: Aziatische waternavel (Centella Asiatica), klimlelie (Glaziosa Superbal), kruidje-roer-mij-niet (Minosa Pudical), steenbreek (Phyllanthus Urinalialinn) en akkermelkdistel (Sonchus Arvesisi).

centella asiatica
Centella asiatica. Afbeelding: Bishnu Sarangi

ANALYSERESULTATEN

Uit de analyseresultaten is gebleken dat één Montalincapsule gemiddeld 6,30 mg meloxicam en 448,14 mg paracetamol bevat. Voor een optimaal resultaat wordt er geadviseerd om twee capsules per dag in te nemen. Hierbij zou men dus onbewust 12 mg meloxicam en 1 gram paracetamol per dag binnenkrijgen. 

VEILIGHEID EN AANBEVELINGEN

Meloxicam is een NSAID die op geleide van het therapeutische effect wordt gedoseerd tussen 7,5 en 15 mg per dag. Meloxicam remt zowel het COX-1 als het COX-2 enzym, waarbij de aanmaak van vasocontrictieve en vasodilatoire prostaglandines wordt geremd. Hierdoor heeft meloxicam onder andere een anti-inflammatoir, analgetisch en anticoagulant effect. Het gebruik kan resulteren in gastro-intestinale klachten en kan daarnaast water- en zoutretentie veroorzaken.

Het gebruik van Montalin wordt afgeraden bij patiënten die bekend zijn met hypertensie, maagklachten, hartfalen, ischemische hartaandoeningen en nierziekten. Verder wordt er geadviseerd om de maximale dagdosering paracetamol niet te overschrijden in verband met leverklachten. Bij langdurig paracetamolgebruik (>1 maand) geldt een maximale dagdosering van 2,5 gram. 

montalin

Gebruikt u Montalin? Dan wil ik u adviseren om contact op te nemen met uw arts en/of apotheker. 

Door: Marie Chantal Zwaan-Baltus, apotheker 

Competing interests: Nee 

Referenties
[1] Bijwerkingencentrum Lareb. Pijnstillers aangetroffen in kruidenpreparaat Montalin. 7-5-2021.
[2] KNMP Informatorium Medicamentorum – Meloxicam (link alleen beschikbaar na inloggen bij KNMP-site).
[3] Ricciotti, E., & FitzGerald, G. A. (2011). Prostaglandins and inflammation. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology. 31(5), 986–1000.