/

Moringa

EFSA bezorgd over schildkliereffecten Moringa-bladextract

Een technisch rapport van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschrijft de bezorgdheid van de EFSA over het in de handel brengen van bladpoeder van Moringa stenopetala als voedingsmiddel volgens de Warenwet.

Volgens het rapport is er te weinig informatie beschikbaar over een aantal inhoudsstoffen van het product. Ook is er onvoldoende informatie over de veiligheid van de maximale dosis die de producent van het product voorstelt. Deze zou de maximale doses die bekend zijn van traditioneel gebruik in Ethiopië kunnen overschrijden.

Naast de schildklierproblemen is er bezorgdheid vanwege dierstudies die lever- en vruchtbaarheidsproblemen aan het gebruik van bladextract van M. stenopetala koppelen.

Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie publiceerde in 2017 een artikel over Moringa olifeira. De zorgen van de EFSA betreffen dus een andere moringasoort. M. stenopetala is minder gangbaar dan M. olifeira, bij het gros van de moringaproducten in de handel betreft het M. olifeira.

Bron: Nutra Ingredients. Lees hier het EFSA-rapport.

Moringa
Bloem Moringa olifeira