/

ginseng bij CVS

CVS EN FIBROMYALGIE EN GINSENG

Symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en fibromyalgie (FMS) kunnen verminderen door gebruik van ginseng. Aziatische ginseng (Panax ginseng, Araliaceae) wordt traditioneel gebruikt om energie en vitaliteit te bevorderen. De aanwezigheid van bioactieve ginsenosiden in ginseng heeft te maken met deze bevordering van energie. Uit onderzoek blijkt echter dat deze verbindingen slecht opgenomen worden door het menselijk lichaam.

Hydroponisch gekweekte ginseng heeft hogere niveaus van de zeldzame ginsenosiden, en studies suggereren dat het een verbeterde werkzaamheid kan bieden.

In een open studie (bij deze studie waren de deelnemers dus op de hoogte van welke behandeling ze kregen) onder 188 patiënten met post-virale CVS/FMS werd onderzocht wat het effect op energie was bij toediening van ginseng. De deelnemers kregen capsules danwel kauwtabletten toegediend. De capsules bevatten 200 mg HRG80 rode ginsengwortelpoeder. De tabletten bevatten 100 mg HRG80 rode ginsengwortelpoeder plus gamma-cyclodextrine.

ginseng bij CVS
Panax ginseng. Foto: IamYum
Effect van ginseng op CVS en FMS

Van de 188 patiënten beoordeelden 113 (60,1%) patiënten hun algemene welzijn als verbeterd, waarbij 13,3% zichzelf als veel beter beoordeelde. De gemelde verbeteringen betroffen een toename van 67% in energie, 44% in algemeen welzijn, 48% in mentale helderheid, 46% in slaap, 33% in pijn en 72% in uithoudingsvermogen. Van de patiënten die verbeteringen meldden, namen 25 dagelijks één tablet, 16 namen dagelijks één capsule, 24 namen dagelijks twee tabletten en 39 namen dagelijks twee capsules. De deelnemers konden zelf hun dosis aanpassen.

De vorm of hoeveelheid ginseng die werd gebruikt had geen effect op de veranderingen bij de deelnemers. “Hiermee kan worden gesteld dat 100 mg (in de vorm van 1 tablet per dag) zeer klinisch effectief en statistisch significant was. Er was geen bijkomend voordeel aan het nemen van meer dan 100 mg rode ginseng per dag in combinatie met de gamma-cyclodextrine (alleen aanwezig in tabletvorm, niet in capsules),’ schrijven de auteurs.

Bijwerkingen van ginseng

Negentien patiënten meldden de volgende bijwerkingen die niet verminderden door de dosis van de onderzoeksbehandeling aan te passen: overstimulatie (zeven patiënten), diarree (drie patiënten), constipatie (één patiënt), verergering van hoofdpijn (drie patiënten), slaperigheid, brain fog en acne (één patiënt); premenstrueel syndroom of prikkelbaarheid (twee patiënten); daling van de bloedsuikerspiegel (één patiënt) en verergering van pijn en vermoeidheid (één patiënt).

Alhoewel er op deze studie het een en ander af te dingen valt (zoals het ontbreken van randomisatie of een placebogecontroleerde groep; ook werd het onderzoek gefinancierd door de distributeur van de gebruikte supplementen), lijkt het onderzoek aan te tonen dat ginseng kan zorgen voor een verbetering van symptomen van CMS en FMS.

Kijk hier voor het abstract van het artikel.