/

arnica bij pijn

ARNICA BIJ PIJN – EEN REVIEW

Arnica bij pijn: helpt het echt en geeft het gebruik ook bijwerkingen? Voor deze review werden verschillende studies vergeleken.

Pijn, al dan niet chronisch, heeft een groot effect op het leven van velen. Alleen al in de Verenigde Staten worden meer dan 100 miljoen mensen getroffen door pijnklachten, waardoor hun kwaliteit van leven afneemt en dure behandelingen nodig zijn. Meestal worden pijnklachten behandeld met opioïden of NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), maar deze middelen zorgen vaak voor flinke bijwerkingen.

Arnica of valkruid (Arnica spp.) wordt al honderden jaren gebruikt bij pijn, ontsteking, gewrichts- en spierpijn en artritis. Het wordt vrijwel alleen uitwendig gebruikt, omdat inname giftig kan zijn. Toch wordt arnica ook oraal gebruikt, maar in Nederland betreft dat sterk verdunde homeopatische middelen. Er zijn nog een aantal veiligheidsrisico’s: uit onderzoek blijkt dat producten met arnica niet gelijktijdig gebruikt moeten worden met antistollingsmedicatie of zg. plaatjesremmers (bijvoorbeeld aspirine, Plavix of Dipyridamol). Er kunnen dan interacties of wisselwerkingen ontstaan: de medicatie kan minder goed of juist teveel gaan werken. Ook bloeddrukverlagers kunnen minder effectief worden door gebruik van arnica.

arnica bij pijn
Arnica (valkruid, Arnica montana). Foto: Capri23auto

De onderzoeken die voor deze review werden bekeken verschilden nogal in hun resultaten. Bovendien werden zowel oraal gebruik middels homeopathie als topicaal gebruik als fytotherapeutische crème, zalf of olie in de analyse meegenomen. Arnica staat met name bekend om zijn gebruik bij post-operatieve pijn. Enkele kleinschalige humane studies waarin uitwendige toepassing van arnica is onderzocht, laten hierbij een positief effect zien. Toch zijn er ook tegenstrijdigheden gevonden. Zo lieten onderzoek naar pijn na handchirurgie positieve resultaten voor de arnicagroep zien, maar na carpaaltunneloperaties weer niet

Enkele onderzoeken naar arnica bij artrose rapporteerden over het algemeen positieve resultaten. Bij patiënten met handartrose was de pijnverlichting van arnicagel vergelijkbaar met die van ibuprofen (een NSAID). Bij anderen met verkalkte periartritis (frozen shoulder) verminderde een gel met arnica in combinatie met andere complementaire therapie de pijn meer dan alleen arnica. Ook is uitwendig gebruik van arnica mogelijk interessant voor sporters. Door overdag iedere vier uur arnica-gel aan te brengen op de spieren hadden de gezonde sporters minder last van spierpijn. Dit lijkt overigens niet bij alle sporters goed te werken. Uit een ander onderzoek bleek bijvoorbeeld dat op de korte termijn de spierpijn juist kon toenemen. Gebruik lijkt daarom een kwestie van uitproberen.

De auteurs van de review stellen dat er meer onderzoek nodig is om duidelijkheid te krijgen over de veiligheid en werkzaamheid van arnica als aanvullende pijnbestrijding.

Lees hier het abstract van deze review.