/

HOLISTISCHE BENADERING VAN PAARDENVOEDING

De natuurlijke voedingsbehoeften van een paard, zoals onderzocht door drs. Annette van Weezel Errens, worden bepaald door de spijsvertering, het microbioom en lichamelijke activiteit. De manier van voederen heeft een na oorloogse evolutie doorgemaakt, ook wel aangeduid als “Het Oude Voeren” en “Het Nieuwe Voeren”. Onder dit laatste valt de nadruk op vezelrijke producten ter bevrediging van diverse ruwvoergiften, in overeenstemming met de individuele aard van het paard, dat bekend staat als een kuddedier met sociaal fourageergedrag dat stress vermindert.

De spijsvertering van een paard omvat, net als bij de mens, meerdere cruciale elementen, waaronder het gebit, speekselproductie, vermalen van voedsel, slokdarm, maag en verschillende organen zoals de lever, pancreas en dikke darm. Bij de vertering speelt het microbioom een essentiële rol, waar goede bacteriën vezels omzetten in energie, terwijl slechte bacteriën symptomen van buikpijn, verzuring, hoefbevangenheid, flegmatiek en vermagering kunnen veroorzaken.

Foto: Pezibear

“Het Oude Voeren”, gekenmerkt door weinig  inname van hooi en veel krachtvoer, heeft bij veel paarden geleid tot diverse gezondheidsproblemen, variërend van maagdarm problemen tot aan insulineresistentie en maagzweren. In tegenstelling hiermee pleit “Het Nieuwe Voeren” voor een vezelrijk rantsoen, in overeenstemming met internationale welzijnsnormen (minimaal 2 kg/100 kg paard), om een tevreden paard met een goed functionerend maagdarmstelsel te waarborgen. De aanvulling van mineralen, vitaminen, specifieke vetzuren en eiwitten blijkt van vitaal belang voor een gebalanceerd dieet. De introductie van energiearme vezelrijke producten, zoals luzerne, bietenpulp en paardengrassen zoals timothee, wordt aanbevolen. Hierbij dient extra aandacht te zijn voor essentiële micronutriënten waaraan paarden gemakkelijk een tekort ontwikkelen, zoals vitamine E en selenium. Een goede vertering valt of staat bij een gezond darmmicrobioom en daarom kunnen tevens probiotica worden ingezet om het darmmicrobioom te verbeteren en stabiel te houden.

In conclusie benadrukt het onderzoek van Annette het belang van een holistische benadering van het voederen van een paard, waarbij de juiste voeding een cruciale rol speelt in het behoud van gezondheid en een tevreden paard (welzijn). Deze benadering vereist een grondig begrip van de spijsvertering, het microbioom en de noodzaak van biodivers vezelrijke voeding.

Dit is een samenvatting van een presentatie gegeven aan de Studiegroep Dier en Kruid, een van de commissies van de NVF. Heeft u interesse om de bijeenkomsten van deze studiegroep bij te wonen? De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor leden. Hier kunt u zich aanmelden voor de maillijst SDK.

Geen NVF-lid, wel interesse in de bijeenkomsten? Word lid.