/

BITTERZOET: EFFECT VAN BITTERMELOEN OP DE BLOEDSUIKER

Bittermeloen (ook wel sopropo, of Momordica charantia genoemd) is in Nederland een nog vrij onbekende komkommersoort, maar in de Aziatische en Caribische gebieden wordt deze al wel veel gegeten. De vrucht staat vooral bekend om zijn wrattig ogende schil en zijn bittere smaak.

Bittermeloen wordt met verschillende gezondheidseffecten in verband gebracht, waaronder een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel. Wageningen University & Research (WUR) gaat het effect van bittermeloen bij prediabetesonderzoeken en is op zoek naar vrijwilligers.

Onderzoek bittermeloen bij prediabetes

Het onderzoek richt zich op bittermeloen en de potentiële verbeterende werking van de suikerhuishouding bij pre-diabetische personen. In een eerdere studie heeft de WUR gekeken naar het effect van het gebruik van bittermeloensupplementen over een korte periode (vier weken). Er was toen geen verbetering te zien. In deze nieuwe studie willen de onderzoekers kijken naar het langetermijneffect van het gebruik van een bittermeloensupplement (twaalf weken).

Bittermeloen. Foto: Dinesh Valke
WUR op zoek naar proefpersonen

Wageningen Universiteit & Research is op zoek naar proefpersonen voor een wetenschappelijk onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om te toetsen of het dagelijks gebruik van een voedingssupplement met bittermeloen een gunstig effect heeft op de suikerhuishouding bij mensen met een licht verhoogde suikerspiegel. De suikerspiegel wordt gemeten tijdens het geschiktheidsonderzoek, het is dus geen probleem als u uw bloedsuikerwaarde nog niet weet.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in februari – juni 2022 op de universiteit in Wageningen (Helix-gebouw). Het onderzoek duurt in totaal twaalf weken en in deze periode komt u vier keer naar de onderzoekslocatie voor een test waarbij bloed wordt afgenomen. Daarnaast moet u twaalf weken lang dagelijks negen supplementen gebruiken.

Meer informatie over het onderzoek vindt u  op de website van de WUR. U vindt hier tevens een uitgebreide folder met aanvullende informatie.

AUTEUR | CINDY DE WAARD