Driedaagse cursus: Fytotherapie voor zorgprofessionals
De cursus Fytotherapie voor zorgprofessionals wordt gegeven op 2, 3 en 24 juni. De cursus is bedoeld voor zorgprofessionals die met kruiden (willen) werken.
Toepassing van kruidenmiddelen vraagt niet alleen kennis van de beschikbare planten. Ook van belang is kennis over:
- de kwaliteit van kruidenmiddelen op de markt
- de werkingsmechanismen
- effectiviteit van planten bij veelvoorkomende aandoeningen
- de veiligheid van de middelen (bij gebruik in combinatie met medicijnen en andere voedingssupplementen)
Zonder deze kennis is het veilig en effectief voorschrijven van kruidenpreparaten niet mogelijk.
De student leert om kruidenmiddelen te beoordelen op kwaliteit en effectiviteit om op een veilige manier plantaardige middelen bij veelvoorkomende klachten te kunnen adviseren. Hierbij wordt tevens aandacht besteed aan mogelijke interacties met overige medicatie en voedingssupplementen.
Outline van de cursus Fytotherapie voor zorgprofessionals
De cursus omvat drie dagen waarvan één blok van twee opeenvolgende dagen 2 en 3 juni en een derde dag 24 juni. Aan de cursus zit een groepsopdracht gekoppeld die gepresenteerd wordt op de derde cursusdag.
Programma
Dag 1
- Ochtend: Fytotherapie, van traditie tot wetenschap door drs. Gerben Hoogsteen, fytotherapeutisch arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie.
- Ochtend: Kwaliteit en veiligheid van fytotherapeutica door dr. Stephan Horsten, gespecialiseerd in analytische chemie, plantaardige geneesmiddelen en klinisch onderzoek.
- Middag: Fytotherapie bij psychische problematiek door drs. Riny Rongen, psychiater (n.p.)
- Uitleg groepsopdracht
Dag 2
- Ochtend: Luchtwegklachten en het immuunsysteem door drs. Durk Meijer, fytotherapeutisch arts en luchtvaartmedisch keuringsarts.
- Middag: Spijsverteringsklachten door Cindy de Waard MSc., farmaceutisch wetenschapper gespecialiseerd in darmgezondheid en fytotherapeut.
Dag 3
- Ochtend: Urinewegen (m/v) door drs. Gerben Hoogsteen.
- Middag: Eindpresentaties groepsopdracht. Aanwezigen drs. Gerben Hoogsteen en Cindy de Waard MSc. De groepsopdracht wordt begeleid door dr. Mei Wang, onderzoeker en universitair docent (master course: Pharmaceuticals from plants) aan de Universiteit Leiden.
Eindopdracht ‘Kwaliteitscontrole van fytotherapeutica’
Kies een indicatie en ga op zoek naar de fytotherapeutica die in Nederland verkrijgbaar zijn (zowel geregistreerde kruidengeneesmiddelen in de apotheek als voedingssupplementen in drogist/apotheek). Geef een uiteenzetting over de kwaliteit en veiligheid van deze middelen. Maak een kort overzicht waarin aangegeven wordt in welke situaties je de kwalitatief goede fytotherapeutica toepast. Onderbouw het geheel met wetenschappelijke literatuur.
Lesmateriaal
Bij de cursus Fytotherapie voor zorgprofessionals maakt de student gebruik van het volgende boek als voorbereidend lesmateriaal:
Principles & Practice of Phytotherapy. S. Mills & K. Bone. Second edition, 2013.
De student dient dit lesboek apart aan te schaffen.
Lesdata en -tijden
Lesdagen 1 en 2: 2-3 juni
Lesdag 3: 24 juni
Lestijden: 9:30u – 17:00u
Locatie
Opleidingsinstituut Preventieve en Functionele Geneeskunde (OPFG) in Vianen.
De Limiet 15A
4131 NR Vianen – Gratis parkeren
Kosten
De kosten van deze driedaagse cursus bedragen €450,-. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en hand-out van de presentaties. Het lesmateriaal dient de student apart aan te schaffen.
Accreditatie
De cursus wordt geaccrediteerd via KTNO.
Inschrijven
Inschrijven voor deze cursus via het Opleidingsinstituut Preventieve en Functionele Geneeskunde: