/

synergie lavendel en venkel

SYNERGIE TUSSEN LAVENDEL EN VENKEL

Synergie tussen lavendel en venkel: de combinatie van amoxicilline en vluchtige oliën van lavendel en venkel blijkt in vitro interessante effecten te vertonen.

Multiresistente micro-organismen – en in het bijzonder bacteriën – zijn een bekend en groot probleem binnen de gezondheidszorg. Het combineren van antibiotica met adjuvantia of antimicrobiële stoffen zoals bepaalde vluchtige oliën is mogelijk een oplossing voor dit probleem, omdat veel vluchtige oliën een antimicrobieel effect kunnen vertonen door middel van verschillende mechanismen.

In dit in vitro-onderzoek zijn de effecten van combinaties van het antibioticum amoxicilline met vluchtige oliën van lavendel (Lavandula angustifolia) en venkel (Foeniculum vulgare) geëvalueerd op de bacteriën Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Escherichia coli en Salmonella typhi.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de gebruikte vluchtige oliën en amoxicilline beide afzonderlijk pas antimicrobiële effectiviteit vertoonden bij relatief hoge concentraties. Een combinatie van de vluchtige oliën vertoonde echter interessante effecten: zo liet de combinatie van lavendel en venkel een effect tegen E. faecalis en S. aureus zien. Ook werd bij de combinatie van de twee vluchtige oliën een additief effect waargenomen tegen E. coli en S. typhi. Aan de andere kant was er geen remmend effect van de combinatie van lavendel en venkel tegen B. cereus. Wanneer amoxicilline werd gecombineerd met de oliën in verschillende combinaties, traden de antibacteriële effecten reeds op bij tot wel duizend keer lagere concentraties amoxicilline.

De onderzoekers geven aan een synergetisch effect te hebben waargenomen tegen de meeste micro-organismen die werden getest in afzonderlijke combinaties van amoxicilline en de twee vluchtige oliën. Bij binaire combinaties met amoxicilline zagen zij een synergetisch effect tegen vooral E. coli en E. faecalis bij relatief lage concentraties. Het lijkt interessant om dit verder uit te zoeken, om zo wellicht het gebruik van antibiotica te kunnen beperken en om oplossingen te vinden voor de bestrijding van resistente micro-organismen. Tevens zou er gekeken kunnen worden naar de veiligheid van inwendig gebruik van deze vluchtige oliën en de al beschikbare producten.

AUTEUR | Maaike van Kregten
Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2024 nr. 2.

REFERENTIE | Karadağ AE. et al. Binary synergistic combinations of lavender and fennel essential oils with amoxicillin. Planta Med. 2023;89(08):800-807.

synergie tussen lavendel en venkel
Venkelbloemen. Foto: VHSOS