ONE HEALTH: THEMA NIEUWSTE NTVF
One Health is het thema van de nieuwste uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie. Dit principe gaat ervan uit dat de gezondheid van mensen, dieren, planten en ecosystemen nauw met elkaar zijn verbonden en onderling van elkaar afhankelijk zijn.
Menselijke activiteiten zetten ecosystemen onder druk, bijvoorbeeld door landbouw, veehouderij, handel in (wilde) dieren, verstedelijking, winningsindustrieën en klimaatverandering. Een paar voorbeelden: winningsindustrieën zoals mijnbouw, olie- en gasboringen, houtkap en het onttrekken van natuurlijke hulpbronnen aan de aarde leiden vaak tot ontbossing, vernietiging van leefgebieden, verlies van biodiversiteit, watervervuiling en bodemdegradatie [1]. Ontbossing van oerwoud creëert vaak de juiste hoeveelheid vocht en zonlicht voor muggen. Kappen van 4% van tropisch bos leidt tot een toename van bijna 50% van malaria [2].
De handel in levende, (wilde) dieren vergroot de kans dat infectieziekten overspringen op mensen. Ongeveer 60% van de opkomende infectieziekten wereldwijd zijn afkomstig van dieren, zowel wilde als gedomesticeerde. De afgelopen dertig jaar zijn ruim dertig nieuwe menselijke ziekteverwekkers ontdekt, waarvan 75% afkomstig is van dieren [1].
Milieuvervuiling lijkt ook voor ziektes te zorgen. Er is een groeiende bewijslast die beroertes in verband brengt met blootstelling aan fijnstof en hoge ozonconcentraties. Er is ook een verband tussen luchtvervuiling en sterfte door hartfalen. Jaarlijks sterven 1,7 miljoen mensen aan kankers die veroorzaakt worden door milieufactoren [2]. Ziekte is dus in veel gevallen het resultaat van hoe wij met onze omgeving – en dus ook met elkaar – omgaan.
One Health is de benadering om de gezondheid van mens, dier en ecosystemen te optimaliseren door ze met elkaar te integreren in plaats van ze gescheiden te houden. Samenwerking tussen sectoren en disciplines via een One Health-aanpak is een essentiële oplossing voor het aanpakken van de complexe gezondheidsuitdagingen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. Het kan helpen het volledige spectrum van ziektebestrijding aan te pakken – van preventie tot detectie en beheersing – en bijdragen aan de mondiale gezondheid.
Gebrek aan contact met gezonde, diverse natuur wordt in toenemende mate in verband gebracht met gezondheidsklachten. Het nieuwste nummer van het NTvF gaat in op de biodiversiteitshypothese en het belang van microben en biogene chemicaliën die we binnenkrijgen door voeding, ademhaling en aanraking.
Een ander artikel legt uit hoe klimaatverandering niet alleen de biodiversiteit van aromatische en medicinale planten kan veranderen, maar dat ook de fysiologische processen in deze planten hierdoor kunnen worden beïnvloed. Dit kan mogelijk leiden tot een verandering in de samenstelling van hun actieve bestanddelen en daarmee hun effecten als fytotherapeutisch extract.
Daarnaast gaan we in op mogelijke sekse- en gendereffecten met betrekking tot fytotherapie. Deze effecten zijn in de fytotherapie nog weinig onderzocht. Toch is al geruime tijd bekend dat ziektes zich bij mannen en vrouwen niet altijd op dezelfde manier manifesteren.
Ook is er uitgebreide aandacht voor het Tetranationaal Congres Fytotherapie dat de NVF heeft georganiseerd.
Verder in deze editie een interview met NVF-lid Daniel Nelck. De rubriek Men neeme gaat over het Herbs in History-project en Wet en Kwaliteit geeft een nieuwe waarschuwing vanuit België voor interacties met gembersupplementen.
REFERENTIES |
[1] Wereldgezondheidsorganisatie. One Health Fact sheet. Geraadpleegd: 26-6-2024.
[2] Wereldgezondheidsorganisatie. Preventing disease through healthy environments. A global assessment of the burden of disease from environmental risks. Geraadpleegd: 26-6-2024.