/

Indische wierook bij artrose

INDISCHE WIEROOK BIJ ARTROSE: EEN REVIEW

Indische wierook bij artrose: kan dat een natuurlijk alternatief voor NSAID’s zijn? Voor een review en meta-analyse bestudeerden wetenschappers beschikbare onderzoeken.

Artrose is een chronische ontstekingsziekte die pijn en schade aan het gehele gewrichtsoppervlak veroorzaakt. Wereldwijd lijden ongeveer 355 miljoen mensen aan artrose. Artrose wordt meestal behandeld met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Bij knie-artrose worden ook corticosteroïden in de knie geïnjecteerd om de pijn te verlichten. NSAID’s hebben verschillende bijwerkingen, die in sommige gevallen zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Noch NSAID’s, noch corticosteroïden herstellen kraakbeen of behandelen subchondrale schade door artrose. Er is dan ook dringend behoefte aan veiligere, effectievere behandelingen.

Indische wierook (Boswellia serrata) is in verschillende studies onderzocht op werkzame bestanddelen en op werkzaamheid bij patiënten. Uit klinische onderzoeken blijkt dat Boswellia-extract ontstekingsremmend en artrosewerend is. Boswelliazuren uit de hars van Indische wierook vertonen significante farmacologische activiteit bij chronische ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis, bronchitis, astma en inflammatoire darmziekten, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Eén verbinding, 3-O-acetyl-11-keto-bèta-boswellic acid (AKBA), remt sterk 5-lipooxygenase (5-LOX). Veiligheidsstudies tonen aan dat AKBA-bevattende Boswellia-extracten bij hogere doses geen toxische bijwerkingen veroorzaken.

Voor de systematische review is gezocht naar gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken (RCT‘s) die voldoen aan de criteria voor sytematische reviews. Na exclusie zijn er zeven rapporten met in totaal 545 deelnemers opgenomen.

Zes RCT’s rapporteerden veranderingen in pijn-scores aan het einde van de behandeling. Indische wierook was daarbij superieur aan placebo. Vier RCT’s rapporteerden veranderingen in pijn, stijfheid en functiescores. Ook hier scoorde Indische wierook beter dan de controlegroep. Zes RCT’s rapporteerden veranderingen in de pijnintensiteit en functionele beperkingen, waarbij de Indische wierook wederom beter scoorde dan de controlegroep. Om pijn, stijfheid en lichamelijke functioneren te scoren werd gebruik gemaakt van de visual analog scale (VAS); de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) en de Lequesne Algofunctional Index (LAI).

BIJWERKINGEN VAN INDISCHE WIEROOK

Alhoewel vijf RCT’s bijwerkingen rapporteerden, was er bij twee daarvan geen statistisch significant verschil in bijwerkingen tussen Boswellia en placebo, wat geen sterk bewijs leverde voor de superioriteit van een van beide. Toekomstige studies zouden bijwerkingen strenger moeten monitoren en rapporteren.

Hoewel de bevindingen veelbelovend lijken, moeten ze met voorzichtigheid worden bezien. De auteurs hebben nogal wat aan te merken op de geanalyseerde onderzoeken. De onderzoeken vertoonden een risico op vooringenomenheid (bias), soms was de algehele kwaliteit slecht, het totale aantal studies en het aantal deelnemers was klein en er was sprake van een hoge heterogeniteit. Ook was niet duidelijk welke extracten precies zijn gebruikt en is er niet onderzocht wat de effecten zijn op langere termijn (langer dan vier weken gebruik) en bij hogere doses (hoger dan 100-250 mg/dag).

De auteurs dringen dan ook aan op meer onderzoek.

Lees hier het abstract.

Indische wierook bij artrose
Boswellia serrata. Gebruikt plantendeel is de hars. Foto: Coelbraou