/

Citroenmelisse bij depressie

CITROENMELISSE BIJ DEPRESSIE

Citroenmelisse bij depressie: in een studie is onderzocht wat het effect van dit kruid was bij diabetici met depressieve gevoelens.

Depressie komt vaker voor bij patiënten met diabetes en is geassocieerd met een minder gunstig verloop van de ziekte. Citroenmelisse (Melissa officinalis L.) is een bekend en veelgebruikt kruid waarvan effecten tegen zowel diabetes als depressie bekend zijn. In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie werd door Safari et al. dan ook het
effect van citroenmelisse op depressieve gevoelens bij type 2 diabetische patiënten onderzocht.

Aan deze studie namen 60 volwassen patiënten (20 – 65 jaar oud) met type-2 diabetes en depressieve symptomen deel. Dertig patiënten kregen gedurende 12 weken dagelijks 700 mg van een hydroalcoholisch citroenmelisse-extract verdeeld over 2 capsules. De andere 30 deelnemers ontvingen in plaats van deze interventie dagelijks 2 capsules met in totaal 700 mg geroosterd meel als placebo.

Vierenveertig deelnemers voltooiden deze 12 weken durende studie. Beide groepen scoorden significant verschillend qua depressieve en onrustige gevoelens na de 12 weken, waarbij de interventiegroep significant lager scoorde dan de placebogroep. De nuchtere glucosewaardes waren echter onveranderd in beide groepen, evenals de waardes van C-reactief proteïne (CRP) en de scores voor slaapkwaliteit en bloeddruk. Bij deze studie werden geen bijwerkingen geconstateerd van het gebruik van citroenmelisse.

Dagelijks gebruik van 700 mg van het in deze studie gebruikte citroenmelisse-extract is dus mogelijk effectief bij het verminderen van depressieve en onrustige gevoelens bij patiënten met type-2 diabetes, maar is blijkbaar niet effectief in het verminderen van de directe symptomen van diabetes type 2. Dit was echter slechts een kleinschalige studie en meer grootschalige studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.

AUTEUR | Liesbeth Veldman
Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2024 nr. 2.

REFERENTIE | Safari M. et al. The effects of Melissa officinalis on depression and anxiety in type 2 diabetes patients with depression: a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Med Ther. 2023;23(1):140.

Citroenmelisse bij depressie
Foto: Plenuska