/

zaagpalm en brandnetel bij prostaatvergroting

ZAAGPALM EN BRANDNETEL BIJ PROSTAATVERGROTING

Zaagpalm en brandnetel bij prostaatvergroting: twee langetermijnstudies geven inzicht in de werkzaamheid van deze natuurlijke producten.

Bij het ouder worden zijn urinewegproblemen bij mannen een veel voorkomende klacht. Symptomen zijn bijvoorbeeld onvolledige lediging van de blaas, verminderde urinestroom en overmatig urineren. Deze symptomen worden vaak veroorzaakt door benigne prostaathyperplasie (BPH) ofwel goedaardige prostaatvergroting.

Zaagpalm (Serenoa repens) en brandnetelwortel (Urtica dioica) zijn kruidengeneesmiddelen die worden toegepast bij de behandeling van BPH. In twee langetermijnstudies is onderzocht wat de werkzaamheid is van een combinatie van zaagpalmvruchtextract en brandnetelwortelextract bij de behandeling van BPH.

Bij het eerste onderzoek draaide het om een combinatie van 160 mg zaagpalmextract en 120 mg brandnetelwortelextract per capsule. Deze capsules worden in Duitsland op de markt gebracht onder de handelsnaam Prostagutt® forte. Aan dit prospectieve, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoek namen 257 proefpersonen deel gedurende een periode van 96 weken.

Het onderzoek was als volgt gestructureerd:

  • Een placebo-run-in-fase van 2 weken.
  • Een dubbelblinde behandelingsfase van 24 weken (2 x 1 capsule Prostagutt versus placebo).
  • Een open controleperiode van 24 weken (alle patiënten kregen 2 x 1 capsule Prostagutt).
  • Een open follow-upperiode van 48 weken (alle patiënten kregen 2 x 1 capsule Prostagutt).

De deelnemers werden bij aanvang van het onderzoek geëvalueerd volgens de International Prostate Symptom Score (IPSS). Na de dubbelblinde behandeling werd er een significant verschil gemeten tussen de beide behandelgroepen in afname van de klachten. Na de controleperiode werd de IPSS bij de voormalige placebopatiënten (nu ook behandeld met Prostagutt) met nog eens 2 punten verlaagd versus 1 punt bij de patiënten die sinds het begin van de behandeling met Prostagutt werden behandeld. Aan het einde van de controleperiode vertoonden beide behandelgroepen een afname van 7 punten vergeleken met de uitgangswaarde.

zaagpalm en brandnetel bij prostaatvergroting
Zaagpalm (Serenoa repens) Foto: Scott Zona
ZAAGPALM EN BRANDNETEL VERGELEKEN MET TAMSULOSINE

Het tweede onderzoek vergeleek de werkzaamheid van Prostagutt met die van het conventionele tamsulosine (een conventioneel medicijn voor BPH) bij proefpersonen met symptomatische BPH. Aan deze studie namen 140 patiënten deel. Na een placebo-run-in-fase van 2 weken kregen de twee behandelgroepen gedurende 60 weken ofwel 2 x 1 capsule Prostagutt ofwel 1 x 1 capsule tamsulosine. Tijdens de behandelfase verbeterde de IPSS in beide groepen met 9 punten ten opzichte van de mediane baselinewaarde. Na voltooiing vertoonde 32,4% van de patiënten die werden behandeld met Prostagutt en 27,9% van degenen die werden behandeld met tamsulosine slechts milde symptomen. De kwaliteit van leven verbeterde met 2 punten in de Prostagutt-groep en met 1 punt in de tamsulosine-groep. Bijwerkingen kwamen iets vaker voor in de tamsulosine-groep.

CONCLUSIE

Volgens de auteurs bevestigen deze resultaten de werkzaamheid en veiligheid die al zijn aangetoond voor behandeling met de combinatie zaagpalm-brandnetel. Beide klinische onderzoeken onderstrepen de uitstekende verdraagbaarheid van zaagpalm en brandnetelwortel, zelfs bij langdurig gebruik.

Lees hier het volledige artikel.