Dier & Kruid

Dier en Kruid is een studiegroep van de NVF.  Vier maal per jaar verzorgt de groep een studiemiddag met presentaties over onderzoek en ervaringen met kruiden bij dieren, zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren. Ook is er gelegenheid tot netwerken.

Dier en Kruid

 

Lid worden van Dier en Kruid?

Dat kan via het NVF-aanmeldformulier. Lid worden

Als lid ontvangt u de uitnodigingen, presentaties, notulen en andere relevante informatie zoals aankondigingen van interessante bijeenkomsten of subsidiemogelijkheden.

Op het ledengedeelte van deze site staan interessante artikelen, presentaties en verslagen van de bijeenkomsten.

 

Kruiden voor dieren

Het begrip ‘kruid’  wordt meestal toegepast voor planten, die bij gematigde (normale) opname geen schadelijke effecten uitoefenen, mede omdat zij talloze inhoudsstoffen bevatten die in het dier (of de mens) tezamen een positief effect op bepaalde stofwisselingsprocessen uitoefenen.

Kruidenpreparaten of fyto-producten zijn vaak gemaakt van delen van kruidenplanten, maar ze kunnen ook gemaakt worden van bomen, algen, wieren, korstmossen, gisten en paddenstoelen. Vaak worden ze toegevoegd aan de voeding voor betere geur en smaak. Er zijn ook werkzame kruidenpreparaten zonder geur, maar geurige planten worden het meest gebruikt.

Dieren kunnen op verschillende manieren kruiden binnenkrijgen:

– Via het ruwvoer, de weide of uitloop
– Via het mengvoer, als gedroogd kruid of als extract in een diervoederadditief
– Als aanvullend diervoeder
– Als diergeneesmiddel of fytotherapeuticum
– Via spontane opname als een dier zich ziek voelt (zoöfarmacognosie)

Onder natuurlijke omstandigheden eten de meeste dieren kruiden als onderdeel van hun dieet.

 

‘Kennis in plaats van medicijnen’

Preventie en samenwerking in de keten, daarop richt pluimveeveterinair  adviesbureau AviVet zich. “Plantaardige producten kunnen een belangrijke rol spelen in diergezondheid”, aldus Roland Bronneberg. Dierenarts Roland Bronneberg is directeur van AviVet in Lunteren. Zijn motto is ‘Kennis in plaats van medicijnen’. Lees meer… (alleen voor NVF-leden)

 

‘Zorgwekkend fenomeen’

Bacteriën zijn steeds vaker resistent tegen antibiotica. Bepaalde bacteriën zijn bovendien in staat hun eigen genetische resistentie over te dragen aan andere bacteriën. “Een zorgwekkend fenomeen”, aldus Johanna Fink-Gremmels. De oplossing ligt in terugdringing van het antibioticumgebruik, onder meer door de inzet van kruiden, plantenextracten, pre- en probiotica en bacteriofagen. Lees meer… (alleen voor NVF-leden)

 

Perspectieven voor fytotherapie

Wormenbesmettingen bij schapen worden bestreden met anthelmintica, maar deze ontwormingsmiddelen kunnen – net als antibiotica – resistentieproblemen geven. Fytoproducten zijn mogelijk kansrijke alternatieven voor ontwormen bij schapen. Tijdens de bijeenkomst van de Studiegroep Dier & Kruid werd dit besproken.
Lees meer… (alleen voor NVF-leden)

Vertel hier verder over via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email