500 jaar Dodoens

03 augustus 2017

Mechelen viert dit jaar het feit dat op 29 juni Dodoens 500 jaar geleden geboren werd. Dodoens was stadsgeneesheer van Mechelen en bekwaamde zich daarnaast in astronomie en klassieke talen. Maar vooral is hij bekend vanwege zijn standaardwerk Cruydeboeck uit 1554.

Het Cruydeboeck

Dodoens 500 jaar, het Cruydeboeck

Het Cruydeboeck van Dodoens

Dodoens was de eerste die planten en kruiden op botanische kenmerken classificeerde. Tot dan toe werden planten alfabetisch gerangschikt. Hij beschreef van elke plant de verschillende soorten, de groei- en bloeiwijze, de bladeren en de bloemen. Ook vermeldde hij de groeiplaats, de bloeitijd, de tijd van vruchtzetting en de geneeskrachtige waarde. In zijn tijd was deze indeling revolutionair en geniaal. Met het Cruydeboeck van Dodoens is de kennis over geneeskrachtige kruiden van artsen en apothekers enorm verbeterd. Eeuwenlang was het boek dan ook het meest gebruikte handboek voor het bereiden van geneesmiddelen. Lees hier meer over Dodoens en zijn werk.

Dodoens-activiteiten in Mechelen

Mechelen herdenkt Dodoens uitgebreid met allerlei activiteiten. Zo zijn er lezingen en kruidencursussen. Maar ook wandelingen en muziek staan op het programma. Lees hier meer over de activiteiten in Mechelen.

Vertel hier verder over via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email