/

ESCOP

ESCOP is de European Scientific Cooperative on Phytotherapy, de Europese overkoepelende organisatie van nationale verenigingen op het gebied van fytotherapie. De ESCOP is in 1989 opgericht door de NVF tezamen met  zusterverenigingen uit de Bondsrepubliek en het Verenigd Koninkrijk. ESCOP is onafhankelijk, niet alleen van zowel nationale overheden als de Europese overheid, maar ook van de  industrie. De gedachte bij de oprichting was namelijk dat een overkoepelende organisatie beter geschikt zou zijn om de individuele belangengroepen op dit gebied te behartigen in gesprekken met beleidsbepalende en wet- en regelgevende overheden, met name met Brussel. Inmiddels zijn 14 nationale organisaties aangesloten bij ESCOP.

logo en link naar escop

ESCOP-monografieën

De noodzaak om eenduidige criteria vast te stellen voor de beoordeling van preparaten van geneeskrachtige planten leidde tot de belangrijkste activiteit van ESCOP: namelijk het uitgeven van monografieën van geneeskrachtige planten. De Scientific Committee van ESCOP is verantwoordelijk voor het samenstellen van deze monografieën. Onafhankelijke deskundigen op dit gebied worden uitgenodigd om lid te worden van de  Scientific Committee van ESCOP. Iedere monografie bestaat uit een beschrijving van de plant, de gebruikte delen, inhoudsstoffen en toepassingen, inclusief literatuurverwijzingen. Oudere monografieën zijn in boekvorm verkrijgbaar. Dat geldt niet voor de nieuwe en herziene monografieën. Deze zijn uitsluitend nog digitaal beschikbaar.

Exclusief voor NVF-leden

Leden van de NVF kunnen de ESCOP-monografieën gratis online inzien. Voor monografieën die u wilt downloaden brengt de ESCOP wel kosten in rekening. Om toegang te krijgen moet u zich op de website van escop registreren via deze link: registreren voor ESCOP-monografieën. Het NVF-bureau controleert op verzoek van de ESCOP of de registratie inderdaad afkomstig is van een NVF-lid, voordat toegang wordt verleend. Overigens bestaat daarnaast ook de mogelijkheid om voor €2,29 de ESCOP-app te downloaden. Kijk hier voor een lijst met beschikbare monografieën.