/

NATUURPRODUCTEN BIJ MACULADEGENERATIE

De oogarts Buitendijk (Erasmus UC) promoveerde in 2018 op een onderzoek naar risicofactoren voor ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) [1]. Deze ziekte is voor een groot deel erfelijk bepaald, maar het verloop lijkt te kunnen worden beïnvloed door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of -supplementen. Uit data van eerdere studies werd geconcludeerd dat er een risicovermindering van 20% was op het krijgen van AMD bij deelnemers met de hoogste inname van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Dit geldt voor degenen die een erfelijke aanleg voor deze ziekte hebben. Ook stoppen met roken en gezond eten (met name de consumptie van vis) remmen de progressie van deze ziekte [1]. Het maculapigment bestaat grotendeels uit luteïne en de isomeren hiervan: zeaxanthine en mesozeaxanthine. Uit een grote studie die tien jaar duurde, bleek dat suppletie met 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine per dag zinvol kan zijn, in combinatie met andere antioxidanten [2,3].

Luteïne komt onder meer voor in wortels en paprika. Er zijn niet veel planten die van nature veel zeaxanthine bevatten. Een uitzondering vormt de gojibes (Lycium barbarum L. of L. chinense). Liu et al. (2021) deden een verkennende klinische studie met 27 deelnemers (gemiddelde leeftijd 55 jaar). Ze kregen gedurende 3 maanden 5 keer per week dagelijks ofwel een supplement met 6 mg luteïne en 4 mg zeaxanthine, ofwel 28 gram gedroogde gojibes. Als biomarker voor AMD werd de optische dichtheid van het maculapigment (MPOD) gemeten. De MPOD nam significant toe in de groep die gojibessen kreeg, en verrassend genoeg niet in de groep die het supplement met luteïne en zeaxanthine kreeg. In deze 28 gram bessen bevindt zich, naast lycopeen en andere carotenen, circa 0,15 mg luteïne en circa 29 mg zeaxanthine [4]. Het blijft dus nog even zoeken naar de optimale behandeling van maculadegeneratie met natuurproducten.

Bericht eerder gepubliceerd in Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2022 nr. 4.

REFERENTIES | [1] Buitendijk GHS. Age-related Macular Degeneration: from risk profiles towards prediction models. Proefschrift, Erasmus Universiteit Rotterdam; 2018. [2] The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013;309(19):2005-2015. [3] Akuffo KO. et al. The impact of supplemental antioxidants on visual function in non-advanced age-related macular degeneration: A head-to-head randomized clinical trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2017;58(12):5347-5360. [4] Li X. et al. Goji berry intake increases macular pigment optical density in healthy adults: A randomized pilot trial. Nutrients. 2021;13(12):4409.

natuurproducten-bij-maculadegeneratie
Goji (Lycium barbarum). Foto: Sten Porse