EFSA consultatieronde novel foods

24 maart 2016

De European Food Safety Authority (EFSA) roept op om te reageren op de voorgestelde aanmeldingsprocedure voor novel foods. Tot 21 april kunnen geïnteresseerde partijen reageren op de voorstellen.
Voor meer informatie over de voorstellen en hoe te reageren, kijk op de EFSA-site

Netwerkbijeenkomst NVF 9 april: wat verwacht u van de NVF?

18 maart 2016

Leer NVF-leden kennen en praat mee over de koers van de NVF!
9 april van 10.00 – 14.00 uur vindt de eerste NVF-netwerkbijeenkomst plaats in Bunnik.
Wat verwacht u van de NVF? Wat moet de NVF voor haar leden betekenen? Wat mist u en wat moet er juist behouden blijven?

Agenda:

  • Wensen van de leden met betrekking tot de koers van de NVF
  • 5 workshops: opleiding, het tijdschrift, beleidsplan/ondernemingsplan, ESCOP en wat u nog inbrengt
  • Afscheid van Tedje van Asseldonk, Kees Beukelman en Kiauw de Munck als bestuurslid

Wanneer: 9 april van 10.00 – 14.00 uur
Waar: Regulierenring 12, Bunnik
Goed bereikbaar met openbaar vervoer en voldoende parkeerplaats.
Voor wie: NVF-leden en iedereen die geïnteresseerd is in NVF-lidmaatschap
Kosten: € 25,- per lid, inclusief koffie, thee en kleine lunch. Introducees gratis.
Aanmelden: graag vóór 1 april via aanmelden voor de NVF-netwerkbijeenkomst

Gebruik uw NVF-stem om fyto verder op de kaart te zetten!

Laatste editie NTvF

24 februari 2016

Voorkant nr 1Het thema van dit nummer is Fytotherapie voor ouderen

In dit nummer onder meer:

  • Plantaardige statiemedicatie
  • Parkinson en pioenroos
  • Danshen onderzocht
  • Etherische olie tegen luchtwegpathogenen

Bekijk hier het nummer: Fytotherapie voor ouderen (alleen voor NVF-leden).

Gojibes en maculadegeneratie

18 januari 2016

Op voedingsnieuwssite Foodlog.nl brak Wicher T. Koetsier op 19 november 2015 een lans voor de gojibes, die naar zijn mening ten onrechte met het badwater van de superfoods is weggegooid. Deze bes heeft als enige voedingsmiddel een bijzonder hoge concentratie van het carotenoïde zeaxanthine, dat een belangrijke rol speelt bij het voorkómen van maculadegeneratie. De aanbevolen dagelijkse dosis van 2 mg zeaxanthine is te bereiken door slechts 2 gram gojibessen (kosten +/- 0,08 euro) of door 60 gram oranje paprika’s (kosten +/- 0,6 euro) te eten; alle andere voedingsmiddelen bevatten slechts een fractie hiervan. Ondanks dat zeer veel onderzoek het belang van deze stof en de aanwezigheid ervan in de gojibes onderschrijft, beschouwen onder meer hoogleraren voeding, het Voedingscentrum, de Consumentenbond, het gezondheidsnet en de gezondheidsredactie van Trouw de gojibes ten onrechte als een duur exotisch vruchtje dat niets te bieden heeft, aldus Koetsier.
Deze en andere eigenschappen van de gojibes werden eerder uitgebreid besproken in dit Tijdschrift (2012 nr 1). De gojibes was in 2001 zelfs verboden in Nederland, maar is na jarenlange strijd door de NVF weer toegelaten.

Bronnen: foodlog.nl/gojibes en: Goji: fytochemische en farmacologische eigenschappen van een populair nieuw voedingsmiddel. E. van den Worm. Ned Tijdsch v Fytoth 25(1): 10-14.

Gegevens NVF-leden

08 januari 2016

Om als netwerk te kunnen functioneren is het belangrijk dat wij uw juiste gegevens hebben. Wijzigingen in de gegevens kunt u via de contactpagina of nvf@fyto.nl doorgeven. Met name een correct emailadres is belangrijk, zodat wij u snel kunnen bereiken. Geef graag uw gegevens door, liever een keer te veel dan een keer te weinig.