Maple syrup-fenolen synergetisch met antibiotica

12 april 2017

Op 2 april 2017 presenteerde een onderzoekster op de conferentie van de American Chemical Society (ACS) haar werk met ahorn(esdoorn)siroop. Na verwijderen van suiker en water bleek het polyfenolenrijke restant zelf niet heel antibiotisch werkzaam, maar het verbeterde wel heel sterk de effectiviteit van ciprofloxacin en carbenicillin.
Lees meer

Plantaardige alternatieven voor statines

20 maart 2017

Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.

Statines hebben bewezen preventief werkzaam te zijn bij patiënten die al eens een hartaanval hebben gehad en ook een verhoogd cholesterol hebben. Ze zorgen er dus voor dat er beduidend minder kans is op een volgende (mogelijk dodelijke) aanval. In de primaire preventie – wanneer er nog geen hartaanval is geweest maar er wel sprake is van te hoge cholesterolwaarden – is het echter de vraag of de voordelen van het gebruik van statines opwegen tegen de nadelen. Binnen de wetenschap zijn de meningen hierover verdeeld. Er zijn verschillende onderzoeken met tegengestelde uitkomsten. Toch neemt het aantal mensen dat statines krijgt aanbevolen toe, als gevolg van aanscherping van medische richtlijnen. Voor de groep patiënten die vanwege bijwerkingen, intolerantie of persoonlijke voorkeur geen statines kan of wil gebruiken, zijn verschillende onderzoeken naar plantaardige alternatieven naast elkaar gelegd. Hieruit bleek dat rode gistrijst (Monascus purpureus) van alle onderzochte plantaardige middelen de meest significante verlaging van het cholesterol liet zien. Knoflookpoeder kan ook een bescheiden bijdage leveren aan cholesterolverlaging. Vezels zoals in vlozaad of haverzemelen, producten van artisjokbad en zuurbes zijn mogelijk ook bruikbaar.

Een punt van aandacht is dat de inhoud van de vele producten met rode gistrijst die te koop zijn nogal verschillen. Hoe effectief zo’n product is, hangt af van de specifieke gistsoort,het fermentatieproces en de sterkte. De meest werkzame stof in rode gistrijst heet monacolin K. Dit zit 10 tot 20 mg in een dagdosering. Ook andere stoffen dragen bij aan het effect. Monacolin K is zelf een statine. Daarom kunnen erg gevoelige mensen van rode gistrijst dezelfde bijwerkingen krijgen als van statines. Sommige plantencombinaties kunnen voor die gevoelige mensen wel een uitkomst zijn. Hier zou meer onderzoek naar moeten komen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2016, nr. 1

Natuurlijke oplossing tegen Bilharzia – video

17 maart 2017

Charles Lugt werkte van 1976 tot 1981 voor het Institute of Pathobiology van de universiteit van Addis Ababa (Ethiopië). Hier ontwikkelde hij in samenwerking met de directeur van het instituut, dr. Aklilu Lemma een methode om bilharzia-verspreidende slakken te doden met behulp van de bessen van Phytolacca dodenandra, of endod. Hieronder een filmpje waarin de methode wordt uitgelegd.

Gojibes – een échte superfood?

15 maart 2017

Chiazaad, quinoa, chlorella… Exotische en vaak dure voedingsmiddelen of toevoegingen die allerlei gezonde eigenschappen worden toegedicht. In de meeste gevallen valt dat bij nadere beschouwing nogal mee en zijn er dichter bij huis (en veel goedkoper) groentes, zaden en vruchten te vinden die zeker zo gezond of veel gezonder zijn. De gojibes lijkt echter een uitzondering.

Ooit gehoord van zeaxanthine? Waarschijnlijk niet, maar dit stofje speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de ingrijpende oogziekte maculadegeneratie. De gojibes blijkt het enige voedingsmiddel te zijn met een bijzonder hoge concentratie van zeaxanthine. De aanbevolen dagelijkse dosis van 2 mg zeaxanthine is te bereiken door slechts 2 gram gojibessen of door 60 gram oranje paprika’s. Alle andere voedingsmiddelen bevatten slechts een fractie hiervan. 2 gram gojibessen kost ongeveer 8 cent. 60 gram oranje paprika kost ongeveel 60 cent. Tel uit je winst!

Er is zeer veel onderzoek te vinden dat het belang van deze stof en de aanwezigheid ervan in de gojibes onderschrijft. Toch wordt de gojibes door hoogleraren voeding, het Voedingscentrum en de Consumentenbond op een hoop gegooid met de andere ‘superfoods’ en als een duur, exotisch vruchtje beschouwd dat niet veel te bieden heeft. Ten onrechte, gezien het bestaande onderzoek. Zeker wanneer je maculadegeneratie wil voorkomen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2016, nr. 1 en Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 1

Kan knoflook Alzheimer uitstellen?

10 maart 2017

Alzheimer betekent de geleidelijke achteruitgang van belangrijke functies: het visuele en verbale geheugen, maar ook het vermogen tot aandacht en het uitvoeren van dagelijkse taken. Knoflook heeft verschillende gezonde eigenschappen, waaronder het beschermen van de hersenen tegen schade door veroudering.

Een onderzoek met 20 deelnemers liet zien wat eerdere studies met ratten al deden vermoeden: knoflook verbeterde het visuele geheugen en ook bij de aandachtstest scoorden deelnemers in de knoflookgroep significant beter dan de placebogroep. In het onderzoek werden ook verbale en functietesten uitgevoerd. Daarbij was een consequent verschil te zien met de placebogroep, maar het verschil was niet groot genoeg om significant genoemd te kunnen worden. Deelnemers aan het onderzoek hadden geen last van bijwerkingen. De knoflook had ook geen effect op gewicht of bloeddruk.

Een onderzoek met 20 deelnemers is te klein om definitieve conclusies te kunnen trekken, maar een extra teentje knoflook door het eten kan zeker geen kwaad.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2016, nr. 1