Naar meer inspraak van patiënten in wetenschap

07 november 2016


Maatschappelijke FederaPrijs naar de James Lind Alliance

Patiënten, verzorgers en artsen samen onderzoeksprioriteiten laten vaststellen, dat was in 2004 de opdracht waarmee de James Lind Alliance (JLA) van start ging. Inmiddels heeft de JLA al op meer dan 30 onderzoeksgebieden een top-10 van onderzoeksprioriteiten laten identificeren, en daarmee een grote bijdrage geleverd aan een meer patiëntgerichte focus binnen het medisch onderzoek. De James Lind Alliance geeft daarmee concreet en positief vorm aan een medische wetenschap die meer relevantie heeft voor de maatschappij en voor patiënten. Daarom zal de Federa, Stichting Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen, de maatschappelijke FederaPrijs 2016 uitreiken aan de James Lind Alliance. Dit gebeurt op vrijdag 11 november op de FederaDag in Nijmegen.

De JLA is in 2004 gestart door Sir Ian Chalmers. Hij is ook een van de grondleggers van de befaamde Cochrane Collaboration, die alle onderzoeksrapporten over een bepaalde behandeling systematisch bijeenbrengt en daarover rapporteert. Het belangrijkste instrument van de JLA zijn de Priority Setting Partnerships (PSP’s). Gebieden waarop deze meer dan zestig PSP’s zich richten, zijn onder andere: haarverlies, acne, ziekte van Lyme, dementie en neuro-oncologie. Meer dan dertig PSP’s hebben inmiddels hun top-10 van onderzoeksprioriteiten al gepubliceerd, en bijvoorbeeld bij de PSP over urineverlies heeft dit geleid tot vijf systematische reviews, drie projecten in ontwikkeling, de start van vijf onderzoeksprojecten.

De Federa gelooft, dat deze methode – naast een meer patiëntgerichte focus binnen onderzoek – , ook meer samenwerking tot gevolg zal hebben, en sneller waardevollere resultaten zal produceren.

De PSP’s maken de kloof zichtbaar tussen de onderzoeksprioriteiten van patiënten en zorgverleners aan de ene kant, en het huidige medisch onderzoek aan de andere kant. Door concreet bij te dragen aan het verkleinen van die kloof laat de JLA zien, hoe duurzaam medisch onderzoek eruit kan zien.

De voordracht voor de maatschappelijke FederaPrijs, is gedaan door de Programmacommissie FederaDag.

Programmacommissie:

prof. dr. Leendert Looijenga (voorzitter Federa)
prof. dr. Marco Harmsen (bestuurslid Federa)
dr. John Jacobs (secretaris Federa)
dr. René Melis (board member Federa; COREON)
dr. Gerard Swaen (board member Federa; COREON)
dr.
Jozien Helleman (PostdocNL)
dr. Christina Helbig (PostdocNL) 

Nadere informatie:
Jorine Boet,
j.snoek@federa.org, 010-704 3798 www.federadag.nl

Vertel hier verder over via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email