Nieuwste NTvF-tijdschrifteditie over botanie

12 maart 2018

Het eerste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie van 2018 is uit en heeft als thema botanie. In dit nummer vindt u bijdragen over onder meer de vraag of er een wetenschappelijke onderbouwing van de signatuurleer is, botanisch tekenen en een test met determineer-apps.

Lees hier meer over de nieuwste editie NTvF

NTvF 2018 nr. 1

NVF-netwerkbijeenkomst 28 maart

11 maart 2018

Tijdens de NVF-netwerkbijeenkomsten delen leden en niet-leden inhoudelijke kennis over fytotherapie. De laatste netwerkbijeenkomst had als thema interacties. De presentaties van deze bijeenkomst zijn hier beschikbaar voor ingelogde NVF-leden: Presentaties NVF-netwerkbijeenkomst.

28 maart is de eerstvolgende NVF-netwerkbijeenkomst, met als thema Fytotherapie bij dyspepsie.

Programma:
17.00-18.00 uur: gelegenheid tot onderlinge kennismaking en uitwisseling tijdens een maaltijd
18.00-18.30 uur: Dyspepsie en fytotherapie – een evidence based aanpak. Sprekers: Durk Meijer (arts) en Gerben Hoogsteen (verzekeringsarts)
18.30-19.00 uur: de Nederlandse kruiden bij dyspepsie. Spreekster: Marlies Engels (teler)
19.00-19.30 uur: Kurkuma en de toediening van natuurlijke geneesmiddelen. Spreker: Klaas Riepma (apotheker)

Locatie: Dorpshuis de Twee Marken, Trompplein 5, 3951 CR Maarn

Kosten:  € 15,- voor leden, € 25,- voor niet-leden

Aanmelden: leden en niet-leden kunnen zich hier aanmelden.

Natuurlijke middelen in de veehouderij

05 maart 2018

NVF-lid en mede-oprichter van NVF-studiegroep Dier en Kruid Gerdien Kleijer breekt een lans voor het gebruik van natuurlijke middelen in de veehouderij. De acceptatie van een natuurlijke aanpak om de gezondheid van vee te ondersteunen neemt toe. Een minimaal gebruik van antibiotica en een optimale diergezondheid zijn het uitgangspunt. Veehouders en dierenartsen kunnen op 8 maart dieper op deze thema’s ingaan tijdens de Conferentie Natuurlijke Veehouderij, die in Enschede gehouden wordt.

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen.

veehouderij Gerdien Kleijer

 

 

ESCOP-monografie sint-janskruid (Hypericum) gepubliceerd

26 februari 2018

De ESCOP-monografie over sint-janskruid (Hypericum perforatum) is nu digitaal beschikbaar. Het European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) is een internationale organisatie die zich richt op het bevorderen van de wetenschappelijke status van plantaardige geneesmiddelen. ESCOP wil wetenschappelijke consensus verkrijgen over medicinale toepassingen van kruiden.

ESCOP-monografie

Een belangrijke activiteit van ESCOP is het publiceren van monografieën. In deze monografieën worden samenvattingen gegeven uit wetenschappelijke publicaties. De monografieën bespreken de werkzaamheid, dosering, veiligheid en bijwerkingen. Ook geven de monografieën inzicht in werkzame bestanddelen, therapeutische indicaties en contra-indicaties, bijwerkingen en waarschuwingen. Daarnaast wordt aangegeven welke onderzoeken met het kruid bekend zijn.

Exclusief voor NVF-leden

Het inzien van monografieën kost geld: €20,- tot €40,- per monografie. Omdat de NVF als vereniging lid is van ESCOP, kunnen NVF-leden tegen administratiekosten monografieën opvragen. Dat betekent dat ieder NVF-lid maximaal vijf monografieën per jaar kan opvragen tegen een vergoeding van €2,50 per monografie bij het NVF-secretariaat.  Dit geldt voor de digitaal beschikbare monografieën. Deze regeling is alleen bedoeld voor eigen gebruik, dus niet voor bedrijfsmatig gebruik. Kijk hier voor een
lijst met beschikbare monografieën.

ESCOP-monografie sint-janskruid, hypericum

Foto: Wiki CC, Peripitus

Sint-janskruid (Hypericum perforatum)

Sint-janskruid is een goed onderzocht fytotherapeuticum dat wordt toegepast bij lichte tot matige depressieve klachten. Eerder berichtten wij al over eenzijdige berichtgeving over sint-janskruid.

De ESCOP-monografie voor sint-janskruid is onlangs gepubliceerd en nu verkrijgbaar via ESCOP. NVF-leden kunnen hem aanvragen via nvf@fyto.nl, of via ons contactformulier.

ESCOP-monografie sint-janskruid, hypericum

Foto: Wiki CC, Doronenko

 

Save the date: 3-4 oktober MAP EXPO en congres i.s.m. NVF

15 februari 2018

Op 3 en 4 oktober vindt de expo voor medicinale en aromatische planten weer plaats. Na de succesvolle editie in 2017 waar de NVF het Holland Fyto House verzorgde, ziet ook de expo van 2018 er veelbelovend uit. Sectoren zijn medicinale en aromatische rauwe planten, teelt en productie, extracten en supplementen, medicijnen en cosmetica.

Onderdeel van de expo is dit jaar het congres Natural Products – Evidence based effectiveness. De NVF verzorgt gerenommeerde sprekers voor het congres. Zet de data dan ook alvast in uw agenda en hou deze site in de gaten voor meer informatie over het congres.

MAP-Expo 2018

De expo vindt plaats in het Beursgebouw in Eindhoven. Kijk hier voor meer informatie over MAP EXPO 2018.