Nieuwste FederaBulletin

17 oktober 2017

De Federatie van medisch-wetenschappelijke verenigingen Federa brengt regelmatig een FederaBulletin uit met interessante, wetenschappelijke nieuwtjes. In het nieuw verschenen bulletin vooral aandacht voor de commissie regelgeving onderzoek (COREON) van Federa.

Lees hier het bulletin

Beleidsplan NVF 2017-2020

27 september 2017

Het NVF-bestuur heeft de afgelopen periode hard gewerkt om het beleidsplan 2017-2020 definitief te maken. Voor het beleidsplan is veel input van leden en de verschillende werkgroepen ontvangen en verwerkt. Tijdens netwerkbijeenkomsten discussieerden leden over het beleidsplan en is het verder aangescherpt. Het resultaat is een ambitieus maar haalbaar plan, met een heldere visie en missie voor de komende drie jaar. In het beleidsplan komen belangenbehartiging, informatieoverdracht, onderwijs, onderzoek en de interne organisatie van de NVF als vereniging aan bod.

Bekijk het beleidsplan hier.

 

NVF-netwerkbijeenkomst voor leden en niet-leden

25 september 2017

NVF-netwerkbijeenkomst (voor leden en niet-leden)

16 november 2017

Na een drietal netwerkbijeenkomsten in 2016 en 2017 met als thema het nieuwe beleidsplan wil het bestuur de netwerkbijeenkomsten nu meer richten op het delen van inhoudelijke kennis over fytotherapie, die er bij leden en niet-leden bestaat.

Het thema van de eerste bijeenkomst is interactie.

In 2016 is Leane van Weereld, apotheker en bestuurslid van de NVF afgestudeerd aan Saxion als natuurgeneeskundige. Haar afstudeeropdracht ging over interacties tussen fytotherapeutica en reguliere geneesmiddelen. Leane vindt het leuk om de kennis die ze daarover heeft opgedaan met u te delen.

We hebben Burt Kroes, universitair docent farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht bereid gevonden om zijn licht te laten schijnen over interacties tussen fytotherapeutica en reguliere geneesmiddelen.

Ten slotte zal Edwin Lipperts van de Natuurapotheek vertellen hoe in de dagelijkse praktijk gehandeld wordt als fytotherapeutica worden voorgeschreven aan patiënten die ook reguliere geneesmiddelen gebruiken.

Het programma op 16 november zal er als volgt uitzien:

17.00-18.00 uur netwerken onder het genot van een kopje soep en een broodje

18.00-20.00 uur de bovengenoemde lezingen met discussie

De bijeenkomst zal worden gehouden in Bunnik, Regulierenring 12B.

Leden en niet-leden kunnen zich hier aanmelden.

Kosten: voor NVF leden  €15 en niet-leden betalen €25

NVF-netwerkbijeenkomst fytotherapie

Dier en Kruid: verslagen online

21 september 2017

Dier en Kruid is een studiegroep van de NVF.  Viermaal per jaar verzorgt de groep een bijeenkomst met presentaties over onderzoek en ervaringen met kruiden bij dieren, zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren. De leden van Dier en Kruid vormen een gevarieerd geheel. De groep bestaat onder meer uit dierenartsen, productontwikkelaars, fabrikanten, wetenschappers en telers. Maar ook professionals die zich op humane fytotherapie richten, vinden aansluiting bij Dier en Kruid. Momenteel zijn ruim 80 NVF-leden lid van de de studiegroep. Bij de studiemiddagen zijn over het algemeen 30-40 personen aanwezig. Meer over de achtergrond van Dier en Kruid vindt u op de website van de studiegroep.

Bijeenkomsten Dier en Kruid online

De bijeenkomsten worden goed bezocht. Naast een interessante inhoud leveren ze ook een gezellig samenzijn en mogelijkheden tot netwerken. Uit dit netwerk zijn dan ook al verschillende samenwerkingsprojecten ontstaan.

De verslagen van deze studiegroep zijn te vinden op het ledengedeelte van deze site. Ook staan hier enkele interessante artikelen door en voor de leden van Dier en Kruid.

Lid worden van Dier en Kruid

De studiegroep is alleen toegankelijk voor NVF-leden. Om lid te worden vraagt u NVF-lidmaatschap aan. Vink in het aanmeldformulier aan dat u interesse heeft in de studiegroep Dier en Kruid. U wordt dan automatisch toegevoegd aan de mailinglijst. Via deze lijst ontvangt u uitnodigingen, notulen, presentaties en incidenteel interessante informatie over subsidies of samenwerkingsmogelijkheden.

 

dier en kruid

Wight Sipler-Jacopo Werther, CC BY 2.0

 

Fytotherapie in tijdschrift Vriendin

11 september 2017

Tijdschrift Vriendin benaderde de NVF voor informatie voor een artikel over fytotherapie. Bestuurslid Gerben Hoogsteen werkte graag mee aan het verspreiden van betrouwbare informatie over De kracht van Kruiden. Zie hieronder het resultaat.

Fytotherapie de kracht van kruiden

Fytotherapie kruidengeneeskunde